Wit-Rusland roept soevereiniteit uit

MOSKOU, 28 juli Het parlement van de Sovjet-republiek Wit-Rusland heeft gisteren zonder tegenstemmen of onthoudingen de soevereiniteit van de republiek uitgeroepen. Daarmee heeft Wit-Rusland het voorbeeld gevolgd van de drie Baltische landen, de Russische republiek, Moldavie, Oezbekistan, Azerbajdzjan en de Oekraine.

In de soevereiniteitsverklaring wordt gesteld dat Wit-Rusland streeft naar 'neutraliteit' en naar de verwijdering van kernwapens van zijn grondgebied. De strijdkrachten, de speciale troepen van het ministerie van binnenlandse zaken en de KGB-manschappen moeten onder bevel van de Opperste Sovjet in Minsk worden geplaatst en de natuurlijke hulpbronnen zijn volgens de verklaring het exclusieve eigendom van de Witrussen zelf.

Aan de stemming werd niet deelgenomen door de meest radicale leden van de Opperste Sovjet. Zij verlieten onder leiding van de voorzitter van het Volksfront, Zenon Pozniak, de zaal toen de meerderheid van het parlement weigerde in te gaan op hun eis, de republiek los te maken van de Sovjet-Unie. Aan de stemming werd uiteindelijk deelgenomen door 230 van de 350 leden van de Witrussische Opperste Sovjet. (Reuter, AFP)