VS-scouts volgen Nederlanders op de honkbalweek

HAARLEM, 28 juli De Nederlandse honkbalploeg blijft in de race voor een ereplaats in de vijftiende Haarlemse Honkbalweek. Gisteren werd de Amerikaanse college-selectie, die opereert onder de naam Pac Ten, met 4-1 verslagen. In de achtste inning bij de stand 1-1 sloeg Marcel Kruyt, die tot dan nog maar matig aan slag had gepresteerd, een homerun waardoor hij Rikkert Faneyte en Eric de Bruin meenam over de thuisplaat. Vandaag speelt Nederland tegen de ploeg uit Taiwan om een ronde verder te komen.

Vooral Marcel Kruyt was een gelukkig mens. 'Ik sla heel slecht in dit toernooi. In de derde wedstrijd had ik een honkslag en in de vierde een klein klapje in het binnenveld. Dat was alles. Ik kreeg ook steeds minder zelfvertrouwen daardoor. Gelukkig bleef coach Stoeckel in mij geloven. Ik ben blij dat ik dat niet beschaamd heb.'

Ook de jarige Michael Crouwel was in een goede stemming, omdat hij als beste slagman de wedstrijd afsloot. Korte stop Robert Niggebrugge excelleerde in de spannende wedstrijd door schitterend spel. Peter Callenbach stak in goede vorm door als werper de Amerikaanse slagploeg slechts drie honkslagen toe te staan.

Het Nederlandse team speelt zich in de kijker bij de scouts van de Amerikaanse profclubs die in Haarlem aanwezig zijn. Vooral Erik Lommerde, Frans Groot en Rikkert Faneyte worden haarscherp geobserveerd. In wat mindere mate geldt dat ook voor Michael Crouwel en Wiesmar Ansjeliena. 'Deze spelers hebben het potentieel in zich om prof-honkballer te worden', zegt Craig Kornfeld van de New York Mets.

Los van de prestaties die nu een stijgende lijn vertonen, blijft tegenslag de Nederlandse ploeg achtervolgen. Bij de eerste selectie bedankten destijds al Robert Knol, Paul Nanne en Bart Volkerijk. Later kwam daar Byron Ward bij, die vanwege zijn studie halverwege zou moeten afhaken. Hij werd ijlings vervangen door Jacky Jacoba. Gisteren kwam ook het bericht af dat werper Harry Koster de ploeg moet verlaten, omdat hij geen vrijaf kan krijgen van zijn werkgever voor het wereldkampioenschap dat na de Haarlemse Honkbalweek wordt gehouden in Edmonton, Canada. Patrick Vielvoye van Levi's Neptunus is aangewezen als zijn opvolger. 'Het is uitermate jammer', aldus de Amerikaanse coach van Oranje, Jim Stoeckel, 'dat wij verder moeten met een uitgedunde ploeg. Vooral het verlies van Harry Koster, een van onze belangrijkste werpers, is een flinke streep door de rekening. Maar het is niet anders, zo zijn de omstandigheden nu eenmaal in Nederland. Ik moet er overigens niet aan denken dat dat volgend jaar ook gebeurt als we ons nota bene in Italie moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dit soort zaken pleit ervoor om de koers in dit land drastisch te wijzigen. Er zullen toch voorwaarden moeten komen waardoor spelers wel meekunnen naar belangrijke evenementen.'

    • Joop Köhler