Talloze kampeerders moeten verkassen

DOMBURG, 28 juli Honderd kampeerders op een camping in Oostkapelle, gemeente Domburg, moeten op zoek naar een andere plek. De Raad van State besliste gisteren dat de gemeente de mini-camping van boer L. Wattel mag ontruimen. Wattel laat al jaren veel meer kampeerders toe dan is toegestaan en moest daarom in 1987 als CDA-wethouder van camping-zaken het veld ruimen. 'De kampeerders moeten volgende week weg. We zullen hen verwijzen naar campings in het achterland waar misschien nog plaats is', zegt de huidige CDA-wethouder A. Maljaars. 'Dit is broodroof, dit scheelt me de helft van mijn inkomen', reageert Wattel, diep verontwaardigd. Hij spreekt over 'politieke rancune'. Volgens Wattel is de kern van de kwestie dat de gemeente 'heeft besloten om niet te beslissen' over zijn verzoek om een vergunning. Wattel concludeert daaruit dat de gemeente geen bezwaren heeft tegen zijn camping-plannen. Na de Haagse uitspraak zal hij nieuwe kampeerders de deur wijzen, maar zijn huidige clientele op straat zetten, dat nooit. Drs. G. M. de Schipper, juridisch adviseur van de gemeente Domburg, ziet de zaken geheel anders. 'Wattel vroeg toestemming om naast individuele kampeerders ook groepen te laten staan. Maar dat is volgens het gemeentelijk bestemmingsplan onmogelijk. De man heeft nu al sinds 1982 teveel kampeerders. Daarom besloot de gemeente dat hij dit jaar geen mini-camping op zijn boerderij mocht exploiteren.'

Volgens De Schipper staan er op dit moment 33 tenten en caravans op Wattels boerderij, terwijl er op een mini-camping maximaal 15 mogen staan.

Wattels camping werd al eerder ontruimd, in 1988, maar liep vervolgens weer vol. Een paar dagen later volgde een herhaling, met aanzienlijke materiele schade voor de kampeerders die echter ook dit keer terugkeerden. Nu zal de gemeente echter wel voet bij stuk houden, waarschuwt wethouder Maljaars vastberaden.

Behalve de camping van Wattel mag van de Raad van State nog een andere Zeeuwse camping worden aangepakt omdat er teveel mensen verblijven. Het gaat om die van N. Dambruin in de gemeente Westerschouwen. Hier heeft de gemeente voor de overtollige kampeerders plaatsen op andere campings gereserveerd.

    • Kees Calje