Surinamers lijden onder wanbeleid

Acht jaar wanbeleid door de militaire dictatuur van Bouterse en de tijdelijke opschorting van de Nederlandse hulp na de December-moorden in 1982 hebben Suriname een Winti-economie bezorgd waarin alleen nog de zwarte markt floreert, schreef redacteur Hans Buddingh' woensdag in deze krant. De besluiteloosheid van de burgerregering die na de verkiezingen eind 1987 de macht van de militairen overnam, heeft de economische ellende nog verergerd.

Volgens niet-officiele schattingen zijn de prijzen voor goederen op de zwarte markt de afgelopen vier jaar met 700 procent gestegen. Officieel is de koersverhouding tussen de Surinaamse en Nederlandse gulden nog altijd een op een, maar op de parallelmarkt brengt een Nederlandse gulden al gauw acht tot negen Surinaamse guldens op. Alleen voor enkele eerste levensbehoeften hanteert de Surinaamse overheid de officiele koers. De zwarte valutahandel is tijdelijk gelegaliseerd om de goederenvoorziening nog een beetje op peil te houden. (Foto NRC Handelsblad/Vincent Mentzel)