Staatsgreep Trinidad en Tobago door moslimgroep

PORT OF SPAIN, 28 juli Een groep zwarte moslims onder de naam Jamaat Al Muslimee zegt vannacht de regering van de Caraibische eilandenstaat Trinidad en Tobago ten val te hebben gebracht. Volgens het Caraibische Nieuwsagentschap zou de groepering door Libie worden gefinancierd.

De rebellen hebben de staatstelevisiezender bezet. Ten minste drie mensen zouden bij de poging tot staatsgreep om het leven zijn gekomen, een van hen in het parlement, toen gewapende jongemannen tijdens een parlementssessie binnenstormden en het vuur openden.

Het Caraibische Nieuwsagentschap haalde ooggetuigen aan die zeiden dat de lijfwachten van premier A. N. R. Robinson in hun ondergoed het parlementsgebouw werden uitgezet. De premier zelf zou zijn gearresteerd. De staatsradio van Trinidad, dat tien kilometer buiten de Venezolaanse kust ligt, meldde dat er rook kwam uit het hoofdkwartier van de nationale politie nadat een explosie was gehoord. Op straat klonk sporadisch geweervuur.

De leider van de groep rebellen, Imam Yasin Abu Bakr, las op de televisie een verklaring voor waarin hij zei dat premier Robinson aan de kant was gezet en zijn ministers waren gearresteerd. Volgens Abu Bakr is de staatsgreep gepleegd wegens de 'voortdurende armoede' van de ruim een miljoen inwoners tellende twee-eilandenstaat, die lid is van het Britse Gemenebest. Intussen zouden regeringsgetrouwe legereenheden het parlementsgebouw hebben omsingeld. Twee ministers die zich op het moment van de staatsgreep buiten het gebouw bevonden, lieten via een ander televisiestation weten dat de regering de situatie onder controle heeft.

De groep Jamaat Al Muslimee heeft volgens het Caraibische Nieuwsagentschap de afgelopen jaren herhaaldelijk confrontaties gehad met de politie van Trinidad. Abu Bakr zei in zijn televisietoespraak verder dat de aankondiging eerder deze week van de regering in Port of Spain van de bouw van een kostbaar monument ter ere van een voormalige ambtenaar niet toelaatbaar was.

Deze voormalige ambtenaar, Jean Miles, stierf een paar jaar geleden onder verdachte omstandigheden nadat zij corruptie op grote schaal onder de vorige regering aan de kaak had gesteld. Dankzij haar inspanning kon de regering van Robinson recentelijk zes miljoen dollar en de bezittingen van een voormalige minister terugvorderen van een oliemaatschappij.

Abu Bakr, een oud-politieman, verscheen vannacht drie maal op de televisie om mensen te waarschuwen niet te plunderen en om buitenlanders te verzekeren dat zij niet te vrezen hebben.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de Amerikaanse ambassade in Port of Spain geweervuur nabij het televisiestation had gemeld, evenals explosies en schieten in het centrum van de stad. 'Wij betreuren elke poging om de democratisch gekozen regering van Trinidad omver te werpen', zei de woordvoerder.

De rebellen hebben hun hoofdkwartier in St. James, even buiten Port of Spain. De groepering telt tussen de tweehonderd en 250 aanhangers. Over Abu Bakr is weinig bekend. Hij zou enige tijd in Libie hebben doorgebracht. Volgens hardnekkige bewering in Trinidad wordt Jamaat Al Muslimee gefinancierd door de Libische leider Gaddafi.

Premier Robinson (63) kwam na op overtuigende wijze gewonnen verkiezingen in december 1986 aan de macht. Daarmee kwam een einde aan de dertigjarige heerschappij van de Nationale Volksbeweging in Trinidad en Tobago. De volgende verkiezingen staat voor 1991 op het programma. (Reuter, AP)