Roeibootveer, HEUKELUM

De Linge is een schilderachtige rivier, die zich kronkelend een weg zoekt door het gebied tussen Lek en Waal, waarin ze uiteindelijk bij Gorinchem uitmondt. Pas op het laatste stuk, ten westen van Leerdam, heeft de Linge enige breedte gekregen, zodat het geen toeval is, dat alleen hier vier voetveren geweest zijn, waarvan er nog twee over zijn.

Vlakbij Gorinchem, tussen Arkel en Spijk, vaart een kabelpontje tussen de hier weelderig begroeide uiterwaarden van de Linge. Tussen 1 mei en 1 november zet de 86-jarige veerbaas Tjibbe Westerbork voetgangers, (brom)fietsen, motoren en bakfietsen over, ook op zondag, maar niet tijdens lunchtijd. Het pontje wordt als het ware met een veer opgewonden om in een snelle beweging langs de kabel naar de overkant te schieten. Voor veerliefhebbers een ware sensatie!Meer oostwaarts, richting Leerdam, wordt sinds het voorjaar een heel andere veerdienst onderhouden met een roeibootveer tussen het voormalige vestingstadje Heukelum en het gehucht Oosterwijk op de noordoever van de Linge. Tegenover Heukelum werden vroeger de veroordeelden terechtgesteld, vandaar de naam Galgenwaard, nu keurig ingericht tot dagrecreatieterrein. Het veer vervulde hier vanouds een onmisbare functie, zodat niemand morde, als er bij ijsgang, hoog water of storm dubbel veergeld mocht worden gerekend. De vervanging van het nabije veer in Leerdam door een brug in 1955 luidde ook de ondergang van het Heukelumse veer in. De laatste veerbaas Manus van Vuren, legde de riemen pas op 12 april 1969 definitief neer na tien steeds magerder jaren. Een dag later nam de eigenaar van jachthaven De Wiel in Heukelum de veerdienst al over met een stalen veerboot, die echter in 1972 door Provinciale Waterstaat werd afgekeurd, zodat op 26 mei van dat jaar de veerdienst definitief werd opgeheven. Althans, zo zag het er lange tijd naar uit, zodat op 31 maart 1984 op de Loswal van Heukelum een bronzen beeldje van een veerman werd onthuld, als hommage aan de Heukelumse veermannen. Replica's zijn in vele huizen in Heukelum te vinden, zo sloeg dit aan. Als een donderslag bij heldere hemel is de veerdienst op 5 mei van dit jaar echter onverwachts heropend door de nieuwe eigenaar van de jachthaven aan de Lingewal, met een replica van de laatste veerboot, 61/2 m. lang en zo'n 2 m. breed, 'De Manus', genoemd naar de laatste veerman. Tussen 1 mei en 1 oktober wordt iedereen, die luid genoeg vanaf Galgenwaard naar Heukelum roept, overgevaren door personeel van de jachthaven. Voetgangers betalen fl. 1, , (brom)fietsen fl. 1,50. De klandizie levert bepaald nog geen dagtaak op, maar wel tevreden gezichten van autochtonen en recreanten.foto Freddy Rikken

    • Peter Nijhof