Ramsj

Ann Lee Morgan: Contemporary designers Gebonden, geill., Macmillan Publishers 1894, van fl. 118,00 voor fl. 59,00. Scheltema/Holkema/Vermeulen en De Boekenmarkt Den Haag, Oude Molstraat 32 tel. 070 - 3658226Van de vormgevers die bepalend zijn voor het gezicht van het einde van de 20ste eeuw zijn er slechts een paar bekend bij het grote publiek. Om hierin verandering te brengen hebben de samenstellers van dit naslagwerk gegevens bijeengebracht van de zeshonderd belangrijkste hedendaagse vormgevers uit de hele wereld. Het terrein is breed gedefinieerd: grafisch, industrieel, mode, textiel en zelfs decorbouw. Enige nadeel: qua uitvoering heeft het veel weg van een gebonden telefoonboek.

Margaret Fountaine: Love among the butterflies Gebonden, geill., Collins 1980, van fl. 33,65 voor f14,90. Het Martyrium Amsterdam.

Victoriaanse dame vertelt over haar verre reizen waarbij zij een enorme verzameling vlinders aanlegde. In 1940 ontving een museum in Engeland de vlinders plus een doos die niet voor 1978 mocht worden geopend. De doos bleek twaalf dagboeken te bevatten waarin Fountaine vertelde hoe ze steeds maar weer verliefd werd.

Hans Moll: De hoeken van de ring Paperback, Bert Bakker 1987, van fl. 22,90 voor fl. 7,90. ICOB. Mooi opgeschreven, spannend verhaal dat zich afspeelt in het millieu van sportscholen, knokploegen en afbraakbuurten ('de Dierenbuurt'). Diny Schouten oordeelde indertijd in Vrij Nederland (16.5.'87): 'Molls verhaal heeft veel: spanning, sensatie, actualiteit en sociologisch belang Een talentvol verteld hardgekookt misdaadverhaal met literaire allure.' Mark Twain: The jumping frog Gebonden, geill., Chronicle Books 1987, van fl. 32,65 voor fl. 9,90. Het Martyrium, Amsterdam.

De nachtmerrie van iedere vertaler: een vertaling wordt woord voor woord, zo letterlijk mogelijk, door de auteur terugvertaald in de oorspronkelijke taal. Mark Twain deed dat in 1875 en de ondertitel zegt genoeg: 'In English. Then in French, Then Clawed Back into a Civilized Language Once More by Patient, Unremunerated Toil.'

Verplichte lectuur voor tolkopleidingen en aanbevolen aan liefhebbers van het Frans en Engels. Tekeningen van Alan James Robinson.

E. F. Gautier: Sahara. The great dessert Paperback, geill., Hippocrene Books 1987, van fl. 24,90 voor fl. 12,50. De Boekenmarkt Den Haag, Oude Molstraat 32 tel. 070 - 3658226Vertaling van klassiek Frans reisboek uit 1928 waarin de hoogleraar Emile Gautier de geologische geschiedenis van de sahara uit de doeken doet. Voordat er kamelen waren, schrijft Gautier in een mooi hoofdstuk over de gevolgen van de invoering van deze dieren, werden de grensgebieden van de woestijn bevolkt door een klein soort wilde olifanten.

C. Buddingh': Lexicon der poezie Paperback, De Arbeiderspers 1978 (derde druk), van fl. 37,90 voor fl. 18,90. De Slegte. Indertijd zeer enthousiast ontvangen door recensenten als Kees Fens, Adriaan Morrien en K. L. Poll. In heldere en beknopte lemmata zet Buddingh' de sleutelbegrippen van de poezie uiteen. De vele voorbeelden die hij daarbij geeft, merendeels uit het werk van hedendaagse dichters, maken het zo'n naslagwerk waarin je maar blijft doorlezen.

Frederique Delacoste, Priscilla Alexander (red.): Sex Work. Writings by Woman in the Sex Industry Paperback, Virago 1987, van fl. 18,75 voor fl. 5,90. Van Gennep Rotterdam en Amsterdam.

De wereld van prostitutie, geweld, groepssex, naaktshows et cetera beschreven door vrouwen die zich ver boven de man verheven voelen, vrouwen die zich het slachtoffer van mannen voelen en alles er tussen in. Veel van de verhalen, portretten en gedichten hebben een triest eind: 'We verdienden geld als water. Maar fast money goes fast en daarom investeerden we in onroerend goed. Toen nam de belastingdienst alles in beslag.'

Lytton Strachey: Eminent Victorians Gebonden, geill., Bloomsbury 1988, van fl. 58,45 voor fl. 19,90. Het Martyrium, Amsterdam.

Strachey was de eerste die de victoriaanse waarden onderuit haalde. Het boek behandelt echter niet de talloze belangwekkende victorianen, maar schetst aan de hand van het leven van kardinaal Manning, Florence Nightingale, schoolhervormer Thomas Arnold en generaal Charles Gordon, de held van Khartoum, een kritisch beeld van een tijdperk. Alle vier waren ze diep religieus, ambitieus en altruistisch. Een rijk geillustreerde en faai verzorgde uitgave.

    • Ewoud Sanders