Havel hekelt racisme tegen minderheden

BRNO, 28 juli De Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, heeft in een scherpe uitval naar het oplevend racisme in zijn land gepleit voor respectering voor de rechten van minderheden. Hij deed dat gisteren tijdens de opening van een driedaags internationaal congres van zigeuners in Marianske Udoli bij Brno.

In zijn toespraak zei Havel dat zigeuners 'net als andere burgers' recht hebben op hun eigen identiteit, en dat diegenen die dat recht niet erkennen of het schenden 'racisten zijn'.

Hij stond stil bij geweld tegen zigeuners. 'De democratische regering zal zulk geweld niet tolereren.' Hij herinnerde aan het leed dat de zigeuners in de oorlog door de nazi's is aangedaan en hekelde ook het omver geworpen communistische bewind wegens 'de onverschilligheid en minachting' voor de zigeuners en de andere etnische minderheden in Tsjechoslowakije. 'Racisme is een gevolg van de langdurige onderdrukking van de nationale soevereiniteit, van minderwaardigheidgevoelens, van menselijke beperktheid en van lui denken, 'aldus Havel.

In Tsjechoslowakije is de laatste maanden sprake van gewelddadig optreden tegen minderheden, met name tegen zigeuners en Vietnamese gastarbeiders. Er zijn naar schatting 600.000 zigeuners in Tsjechoslowakije. Volgens velen spelen zij een sleutelrol bij de snelle stijging van de criminaliteit in het land. Volgens de jongste gegevens is het aantal diefstallen en berovingen in sommige delen van het land, met name in Praag en de andere grote steden, met vierhonderd procent gestegen. Dat heeft geleid tot gewelddadige acties tegen de zigeuners. In de bossen rond Marianske Udoli zijn voor de duur van het congres van de 30.000 deelnemende zigeuners vijfduizend militairen gelegerd om op geweld beluste Tsjechoslowaken vooral skinheads af te schrikken. De komst van Havel naar het congres wordt gezien als een teken dat de regering in Praag het geweld tegen de etnische minderheden zeer serieus neemt.

Het congres is het eerste van deze aard in Tsjechoslowakije. Het is georganiseerd door het Roma Burgerinitiatief, een eerder dit jaar gevormde politieke organisatie van de zigeuners. Het heeft het karakter van een festival, waaraan wordt deelgenomen door afvaardigingen uit een groot aantal landen. Van de opbrengst wordt een conservatorium voor zigeuners in Brno opgericht. (AP)