Frankrijk verleent Iraanse terrorist gratie

PARIJS, 28 juli De in Frankrijk tot levenslang veroordeelde pro-Iraanse terrorist Anis Naccache en vier medeplichtigen hebben gisteren gratie gekregen en zijn op een vliegtuig naar Iran gezet. In Parijs wordt vermoed dat de vrijlatingen deel uitmaken van een akkoord met Iran en met pro-Iraanse groepen in Libanon, dat wellicht voorziet in de vrijlating van in Libanon gevangen zittende gijzelaars.

Anis Naccache (36) is in Frankrijk tot levenslang veroordeeld wegens de moordaanslag, in 1980, op de voormalige Iraanse premier Chapour Bakhtiar. Die aanslag mislukte, maar kostte wel een politieman en een vrouw het leven. Gisteren kregen ook de vier medeplichtigen van Naccache gratie, een Libanees, twee Iraniers en een Palestijn. Drie van hen werden in 1982 tot levenslang veroordeeld, een tot twintig jaar gevangenisstraf. De vrijlating van de vijf is al sinds lang een eis die met regelmaat wordt gesteld door de Iraanse regering en door pro-Iraanse groepen in Libanon. In Teheran is daarbij gesteld dat de vrijlating van Naccache nuttig kan zijn bij de pogingen Westerse gijzelaars vrij te krijgen die in Libanon door groepen als de Hezbollah zijn ontvoerd. (UPI)