Ford test plastic benzinemotor

Een Europees consortium, onder leiding van Ford, heeft een experimentele motor gebouwd waarvan het motorblok en het carter voor een belangrijk deel van vezelversterkt kunststof zijn gemaakt. Een exemplaar heeft 200 uur in een proefopstelling een zwaar testprogramma ondergaan en een ander is in een Ford Fiesta ingebouwd voor een uitgebreide beproeving op de weg.

Ford heeft nog geen plannen voor serieproduktie van de motor. Voor de bewegende mechanische delen (zuiger, drijfstang, krukas, kleppen) de verbrandingskamer en de cilinders bleef men op metaal aangewezen. Ford claimt als belangrijkste voordeel van het gebruik van kunststof een lagere geluidsproduktie. Op de proefbank liet de 1 liter motor een 3 dB(A) lager geluidsniveau registreren dan de overeenkomstige metalen motor. Dat komt overeen met 30 procent minder lawaai. De fabrikant ziet ook voor kunststof versnellingsbak- en ashuizen een goede toekomst.