Dure kracht Calcavecchia hard onderuit in Zandvoort

ZANDVOORT, 28 juli Na de tweede dag van het internationale golfkampioenschap van Nederland zijn er nog twee spelers over met een score onder het baangemiddelde. Alleen Stephen McAllister (-4) en Colin Montgomerie (-1) werkten 36 holes op de Kennemer af onder par. De Zweed Forsbrand en de Brit Hare wisten precies op het baangemiddelde te eindigen. Bij de schifting na twee ronden moest op het scorebord de streep zelfs worden getrokken bij 148; acht slagen boven het gemiddelde, waardoor er vandaag en morgen nog 79 deelnemers terugkeren (147 had 64 man opgeleverd, een te weinig volgens de reglementen). Een geslaagde putt over meer dan drie meter viel gisteren zelden te bewonderen. Langs de baan was ook een veelgehoorde opmerking dat bij recreatieve wedstrijden het niveau van het putten doorgaans niet veel slechter is. Kostbare invite's als Jumbo Ozaki, die de eerste ronde nog op par afrondde, en Jose Maria Olazabal handhaafden zich met moeite. Een andere speler uit de top-tien ging wel hard onderuit. De Amerikaan Mark Calcavecchia, vorig jaar nog winnaar van de Britse Open en van wie veel werd verwacht in Zandvoort, had gisteren 79 slagen nodig. Hij produceerde zeven bogey's, waaronder twee dubbele, en slechts een birdie. Calcavecchia miste de cut met veertien boven par royaal. 'Het is een complete teleurstelling', zei de voor veel geld ingehuurde Amerikaan. 'Ik kon de bal slechts drie keer op de baan houden. Het was een ramp. Het waaide ditmaal niet zo hard als op donderdag, maar toch eindigde ik steeds in de bosjes.'

Vloeken

Calcavecchia werd na afloop van zijn zwakke tweede ronde ook nog gestraft met een boete van ruim 500 gulden. Uit onvrede over zijn falen had hij zich op de baan enkele keren onsportief gedragen. Sommige toeschouwers stoorden zich dermate aan de vloekende Amerikaan dat zij een klacht bij de toernooileiding indienden. Calcavecchia betaalde de boete ruimhartig en stapte daarna teleurgesteld op het vliegtuig naar huis.

Ook de positieve score van beste Nederlander Chris van der Velde stak gunstig af in het complete deelnemersveld. Hij verkeerde gisteren op de Kennemer in Zandvoort in goed gezelschap met de Schot McAllister. Van der Velde staat thans gedeeld twaalfde met een totaal van twee slagen boven het baangemiddelde. Ook zijn landgenoot Roel Timmermans (147) verwierf zich vrij verrassend het recht vandaag en morgen nog te mogen uitkomen in de open Nederlandse titelstrijd.