Boze Zwitsers na doorverkoop van 'Irissen' betaald

ZURICH, 28 juli Zwitserse beleggers die het slachtoffer waren geworden van de ineenstorting van het zakenimperium van de Australische tycoon Alan Bond, blijken voor een deel te zijn terugbetaald met geld dat Bond kreeg voor de verkoop van het schilderij Irissen van Van Gogh aan het J. Paul Getty Museum in het Californische Malibu. Bond had het schilderij in 1987 gekocht op een veiling van Sotheby's in New York voor 92 miljoen gulden, het hoogste bedrag dat ooit voor kunstwerk was geboden. Maar uiteindelijk kon Bond de Irissen niet betalen en deed hij het kunstwerk voor een onbekend bedrag over aan het Getty Museum. Toen het schilderij in januari van dit jaar via Zwitserland naar Malibu werd vervoerd, liet een bank in Geneve er beslag op leggen. Na harde onderhandelingen kregen de beleggers 65 procent van hun geld terug. (Reuter)