Beursbarometer Damrak zakt beneden 200-grens

ROTTERDAM, 28 juli In een week van onrust op de buitenlandse beurzen en tegenvallende winstcijfers leverden de koersen op het Damrak in totaal 2,2 procent in. De CBS-koersindex zakte door de magische 200-grens en sloot op 198,1. De handel in textielproducent Blydenstein-Willink was maandag weer toegestaan nadat het fonds de twee voorgaande beursdagen uit de notering was gehaald. Het fonds sloot woensdag 18 juli op 34,00 gulden en liep de volgende twee dagen een paar gulden koerswinst op, gevolgd door de mededeling eind van die week dat de bedrijfswinst sterk verbeterd was. In verband met de mogelijkheid van handel met voorkennis, werd de handel teruggedraaid. Deze week opende het aandeel op 40,5 gulden, een winst van 6,5 gulden.

Aan het slot van maandag werd het Damrak opgeschrikt door de scherpe koersval op Wall Street waar het Dow Jones-gemiddelde in vijf kwartier 107 punten kelderde en andere beurzen mee omlaag trok. De CBS-koersindex daalde die dag 1,2 procent en bleef met 200,1 net boven de 200 steken. Na sluiting van het Damrak kroop Wall Street weer wat overeind en maakte de helft van de verliezen goed.

De Amsterdamse beurs trok zich de volgende dag weinig van het herstel af: de beursbarometer zakte een half punt onder de 200. Een van de dalers was KLM dat de dag ervoor bij de toelichting op het jaarverslag verkrappende marges meldde en zich niet aan een winstprognose waagde. KLM begon de week op 34,60 gulden en sloot gisteren op 32,10 gulden.

Woensdag was de handel in Vredestein verboden. Het concern maakte bekend dat Michelin-dochter Kleber afziet van de overneming van de autobandenfabriek die vorig jaar op een omzet van 300 miljoen gulden een verlies van 12 miljoen gulden boekte. De volgende dag reageerden de beleggers met een koersdaling van 16,50 naar 14,50 gulden. Gisteren sloot Vredestein op 14,90 gulden.

De Nederlandse chemiefondsen moesten inleveren na slechte resultaten in de branche die in het midden van de week bekend werden gemaakt. Het Britse ICI publiceerde over het eerste halfjaar een 20,7 procent lagere winst. Du Pont meldde een winstdaling met 10 procent over het eerste halfjaar en Dow Chemical een daling met 43 procent in die periode. Akzo opende woensdag op 116 gulden en sloot de week op 114,50 gulden. DSM opende woensdag op 112,80 gulden en eindigde de week op 109,30 gulden.

Philips, dat zich de voorgaande week boven de 29 gulden wist te handhaven en afsloot op 29,30 gulden, leverde afgelopen week in en eindigde op 28,10 gulden. Pakhoed had weer een goede week. Het havenfonds opende op 215,50 gulden, steeg donderdag tot 225,50 gulden maar zakte terug tot 219,50 gulden gisteren.

De koersval in Tokio gisteren (aanvankelijk ruim 3 procent, bij het slot ruim 1 procent) bood in tegenstelling tot de eerdere onrust van maandag op Wall Street weinig inspiratie. De Amsterdamse beurs sloot de week lusteloos af. De handelaren die niet op vakantie zijn, kijken reikhalzend uit naar de halfjaarcijfers die komende weken worden gepubliceerd. Akzo bijt bij de internationals volgende week donderdag de spits af.

De CBS koersindex sloot de week 2,2 procent lager met een daling van 202,5 naar 198,1.