'Beenhakker wil gram halen in nieuw seizoen'

AMSTERDAM, 28 juli De Nederlandse voetballiefhebber denkt nog met afgrijzen terug aan het zwakke optreden van Oranje op het WK, maar Leo Beenhakker sprak gisteren al weer monter de verzamelde pers toe. In dit geval als technisch directeur van Ajax. De Rotterdamse oefenmeester heeft een streep gezet onder zijn kortstondig dienstverband bij de KNVB en verklaarde dat hij met veel plezier weer in De Meer aan de slag is gegaan. Het bestuur van Ajax had hem nog wel een weekje langer vakantie gegund, maar dat vond de ijverige 'Don Leo' niet noodzakelijk.

Beenhakker trof bij de WK-gangers van Oranje en Zweden, die wel een week langer genoten van het mooie weer, 'een hoop gretigheid' aan. En vervolgens: 'Iedereen is schoon gewassen nieuw.'

Maar hoe is dat met Beenhakker zelf? 'Hij maakt op mij toch een zeer uitgeruste indruk', zegt penningmeester Arie van Os, die vanuit het bestuur veel contact heeft met de technisch directeur. 'De vroege uitschakeling van Oranje is ons in dit opzicht goed uitgekomen. Ik heb het idee dat Leo in het nieuwe seizoen zijn gram wil halen na wat er in Italie is gebeurd.' Voor het WK adviseerde Van Os Beenhakker niet in te gaan op de aanbieding van de KNVB om Oranje te begeleiden in Italie. De schatbewaarder van Ajax kreeg al snel gelijk. Beenhakker keerde terug als een beschadigd man, die met op papier een van de beste ploegen van het toernooi niet verder kwam dan de achtste finales. 'Maar ik had natuurlijk ook liever gezien dat Nederland wereldkampioen was geworden', aldus Van Os. 'Ik had er toen al begrip voor dat de coach Beenhakker de uitdaging wilde aangaan. Het was echter onbegonnen werk om een ploeg die van los zand aan elkaar hing in vijf weken te motiveren. Iedereen praat over Cruijff, maar ook hem was dat niet gelukt. Daarvoor had de periode-Libregts te diepe sporen achtergelaten. Leo kon in Italie alleen maar verliezen. Ik had Michels puin laten ruimen. Maar die bleef nu buiten schot.' Het is niet gezegd dat het hoofdstuk Oranje voor Beenhakker werkelijk is afgesloten. De KNVB zoekt momenteel koortsachtig naar een nieuwe bondscoach, maar alle toptrainers in binnen en buitenland liggen vast. Het alternatief-Nol de Ruiter zal voor de spelers niet acceptabel zijn. Deze noodoplossing leidt ongetwijfeld tot afzeggingen. Sectiebestuurslid Michels heeft het alternatief van een lease-coach voor de (EK-)kwalificatiewedstrijden eigenlijk al uit zijn hoofd gezet. Volgens hem zou geen enkele club daar zijn medewerking aan verlenen. 'Ik hoef bij Ajax niet aan te komen voor het lenen van Beenhakker', bracht Michels dat vermoeden onder woorden.

Arie van Os daarmee gisteren geconfronteerd: 'Ik weet niet hoe het bestuur er over denkt, maar persoonlijk ben ik inderdaad geneigd 'nee' te zeggen. Al wil ik er wel over praten. Als je het doet dienen er op korte termijn heel goede afspraken te worden gemaakt. Maar ik heb m'n bedenkingen. Moet Beenhakker zich in tweeen delen? Ik voorzie problemen met de clubs als hij bepaalde spelers niet en bepaalde Ajacieden wel selecteert. Of hij krijgt moeilijkheden met zijn eigen selectie. Blind en Menzo hebben op het WK een anonieme rol gespeeld, maar dat gelukkig sportief opgevat. Je weet niet of dat zo blijft.'

Constructie

Volgens voorzitter Michael van Praag is het uitlenen van Beenhakker aan de KNVB niet aan de orde. 'Ik heb er nog niet over nagedacht. In elk geval zullen wij een nieuw verzoek van de KNVB net zo behandelen als voor het WK.'

En Beenhakker zelf, die al eerder verklaarde dat hij een dergelijke constructie uitvoerbaar achtte al betrok hij dat toen niet op zichzelf, liet zich hierover geen uitspraak ontlokken. 'No comment', klonk het resoluut.

In het nieuwe seizoen mist Beenhakker het contact op internationaal niveau. Ajax is immers door het staafincident uitgesloten voor Europa-Cupvoetbal. De lucratieve oefenwedstrijden waar Van Praag het gisteren over had, kunnen misschien in financieel opzicht wel wat opleveren, maar spelen zich volledig af buiten de schijnwerpers van het internationale podium. Trouwens, ook de eindafrekening blijft negatief. Penningmeester Van Os schat dat Ajax komend seizoen door het ontbreken van Europees voetbal tussen de een en twee miljoen gulden aan inkomsten derft. Daarmee had het structurele tekort van twee miljoen, een erfenis van het oude bestuur die nu als een molensteen om de nek van club blijft hangen, kunnen worden weggewerkt.

Met de nasleep van de zwart geld-affaire is in de begroting nog geen rekening gehouden aangezien Ajax beroep heeft aangetekend tegen de boete van een miljoen. De naheffing van de fiscus die veel hoger kan uitvallen laat kennelijk ook nog op zich wachten. Voor het komend seizoen rekent de landskampioen toch op een paar financiele meevallers. De sponsorinkomsten nemen toe van vijf tot zeven miljoen gulden. Er wordt tevens een stijging van de verkoop van het aantal seizoenkaarten verwacht. Dank zij het spannende competitieslot kwamen er vorig seizoen al 44 procent meer toeschouwers. Daarom luidt het credo van Beenhakker vanaf 26 augustus: 'vol houden die bak.'

    • Erik Oudshoorn