Zimbabwe kondigt radicale landbouwhervormingen aan

HARARE, 27 juli De Zimbabweaanse minister van landbouw, Witness Mangwede, heeft woensdag in het parlement in de hoofdstad Harare een grondwetswijziging aangekondigd die een aantal radicale landbouwhervormingen mogelijk maakt. De regering wil vijf miljoen hectare landbouwgrond van blanken opkopen om hier 110.000 zwarte boerengezinnen te huisvesten. De eigenaren van de op te kopen grond zullen vergoeding krijgen in de Zimbabweaanse munteenheid, en niet zoals tot nu toe het geval was in buitenlandse valuta naar keuze. Deze regeling was gangbaar onder het blanke minderheidsregime en werd bij de onafhankelijkheid in 1980 in de grondwet vastgelegd. Tot nu toe was herverdeling van het land haast niet mogelijk, omdat het de regering aan valuta ontbrak. Zo'n 4.000 boeren, van wie het grootste deel blanken, bezitten dertig procent van de grond van Zimbabwe, dat 10 miljoen inwoners telt. Het merendeel van de zwarte boerenbevolking leeft in de oude reservaten, die overbevolkt zijn.

De regering wil nu de omvang van boerenbedrijven aan banden leggen. Men mag niet meer dan een bedrijf bezitten. Buitenlanders mogen geen land meer opkopen en zij die al hadden gekocht worden aangemoedigd de grond aan de regering te verkopen. (AFP, Reuter)