Voormalig vice- president Kenia eist vertrek Moi

NAIROBI, 27 juli In een uiterst felle verklaring heeft de voormalige Keniaanse vice-president Oginga Odinga gisteren het aftreden geeist van de regering van president Moi.

De 79-jarige Odinga, vice-president van 1964 tot 1966, noemt in een zes pagina's tellende brief aan Moi de president een dictator. Hij veroordeelt de recente detenties van politieke tegenstanders als 'fascistische praktijken', en de Keniaanse regering bestempelt hij als een groep politieke gangsters.

Odinga geeft de regering de schuld van de rellen begin deze maand en zegt dat de Kenianen ontevreden zijn met het regime van Moi. Hij vraagt om de vorming van een interimregering die een nieuwe grondwet moet uitwerken zodat meer politieke partijen kunnen worden toegelaten.

Odinga's bittere verklaring is zonder precedent in Kenia. Duistere illegale Keniaanse organisaties, die in het buitenland opereren, bezigen in hun verklaringen dergelijke harde taal, maar in de legale politiek is dit soort uitspraken ongehoord. De Keniaanse pers berichtte vanochtend overigens niet over Odinga's brief aan de president.

Odinga was in de jaren '60 en '70 zeer invloedrijk in de Keniaanse politiek, vooral onder zijn eigen Luo-stam in West-Kenia. Hoewel hij na onenigheid met de toenmalige president Kenyatta werd verbannen uit het politieke establishment, bleef hij grote invloed uitoefenen op de Luo-parlementsleden. Odinga's steun voor een parlementskandidaat betekende veelal dat diens overwinning was verzekerd.

In de jaren '80 kwam een nieuwe generatie Luo-politici naar voren die, in tegenstelling tot Odinga, samenwerking in plaats van confrontatie zocht met de nieuwe president Moi. Enkele pogingen van Odinga om terug te keren in de regeringspartij KANU mislukten. Daarna nam Odinga's invloed af. Desondanks respecteren veel Luo's nog immer de bejaarde politicus. De zoon van de voormalige vice-president, Raila Odinga, werd eerder deze maand opgepakt.

Intussen werd Gitobu Imanyara, een van de drie advocaten die woensdag vrijkwam, gisteren opnieuw gearresteerd. Hij wordt dit keer officieel aangeklaagd wegens opruiing. Imanyara is behalve advocaat ook redacteur van The Nairobi Law Monthly. Hij wordt ervan beschuldigd dat dit blad opruiende artikelen heeft gepubliceerd.

    • Koert Lindijer