Suppoosten van musea krijgen een opleiding

ROTTERDAM, 27 juli De Nederlandse veiligheidsdienst gaat suppoosten van musea in Zuid-Holland een cursus beveiliging aanbieden. De Federatie van Musea in Zuid-Holland, een adviesbureau voor 125 Zuid-Hollandse musea, heeft het initiatief tot de cursus genomen. 'Musea hebben steeds sterker behoefte aan beveiliging', zegt M. Lestraden van de Federatie van Musea in Zuid-Holland. Dat heeft volgens haar voor een deel te maken met recente kunstroven en beschadigingen aan kunstwerken, zoals het gooien van zoutzuur tegen de Nachtwacht. 'Een suppoost moet steeds alerter zijn'.

Een deelnemer aan de cursus zal vooral 'leren reageren', aldus G. Stolwijk van de Nederlandse Veiligheidsdienst. De suppoosten zullen dat oefenen met nagebootste diefstallen of beschadigingen, die worden uitgevoerd door leerlingen van een toneelschool. 'In actie komen moet je leren. Als er iets gebeurt, staan mensen vaak als aan de grond genageld'.

Ook leert de bewaker omgaan met een waarschuwingssysteem, dat afgaat zodra een object hardhandig wordt aangeraakt. Ook komt er een noodplan aan de orde, waarin elke suppoost een eigen taak heeft. De cursus zal zich verder toespitsen op het gebouw en de kunstwerken van elk deelnemend museum.

Niet bekend