Sovjet-Unie zet haast achter terugtrekken troepen uit Mongolie

ULAN BATOR, 27 juli De Sovjet-Unie trekt haar troepen uit Mongolie sneller terug dan aanvankelijk was voorzien.

Omstreeks 80 procent van de naar schatting 65.000 militairen heeft het enorme steppenland tussen de Sovjet-Unie en China inmiddels verlaten, zo heeft de plaatsvervangende stafchef van het Mongoolse leger, kolonel Dorjgotov, gisteren bekendgemaakt.

De twee landen waren dit jaar overeengekomen dat de Sovjet-Unie in 1990 driekwart van de troepen zou terugtrekken en dat de hele operatie omstreeks het einde van volgend jaar zou zijn afgerond. Het Rode Leger is in 1921 Mongolie binnengetrokken om er een communistisch bewind te vestigen. De Sovjet-Unie heeft het land steeds beschouwd als een buffer tegen China, een houding die is verscherpt na de breuk met China, begin jaren zestig. Eind jaren zestig hebben zich verscheidene schermutselingen met Chinese troepen aan de noord-Chinese grens voorgedaan.

Legerleider Dorjgotov meldde gisteren dat het Mongools Volksleger in de afgelopen twee jaar met 19.500 manschappen is ingekrompen als onderdeel van een programma voor 'demilitarisering' van het land. 'De Mongoolse Volksrepubliek en het Mongoolse volk beschouwen geen enkel land of volk als vijand', aldus Dorjgotov. 'Elk zaad voor een conflict ontbreekt.' De hoge officier weigerde mededelingen te doen over de omvang van het leger maar zei wel dat 'slechts vierduizend militairen, omstreeks 4 procent', lid is van de regerend communistische partij. De communisten zullen naar verwachting bij de tweede ronde van de vrije verkiezingen, komende zondag, hun meerderheid behouden.

De Sovjet-Unie is van plan in de komende jaren minder kredieten te verschaffen aan Mongolie. De schuld van Mongolie aan Moskou bedraagt circa 30 miljard gulden een immens bedrag voor een land met twee miljoen inwoners. (Reuter, UPI)