Roemeense regering treedt op tegen de zwarte handel

BOEKAREST, 27 juli De Roemeense politie heeft de afgelopen vier weken meer dan 15.000 zwarthandelaren opgepakt en koopwaar ter waarde van vier miljoen gulden in beslag genomen. Minister van binnenlandse zaken Doru Ursu heeft dat gisteren gezegd in de Senaat, de Eerste Kamer van het Roemeense parlement.

Minister Ursu verdedigde in de Senaat een wetsvoorstel dat regels stelt voor de straathandel. De regering wil zo snel mogelijk het zwarte circuit ontmantelen dat sinds de val van dictator Ceausescu, december vorig jaar, tot grote bloei is gekomen. De handelaren, meest zigeuners, maken enorme winsten met geimporteerde consumptiegoederen die in de Roemeense winkels niet verkrijgbaar zijn. De zwarte handel heeft ook geleid tot grote voedseltekorten, ondanks een scherpe daling van de export van voedsel. Handelaren kopen voedsel op in de door de staat bevoorrade winkels dat zij op straat tegen veel hogere prijzen weer verkopen. De handel heeft de zwarte koers van de Roemeense munteenheid, de leu, al opgejaagd tot 100 lei per gulden, bij een officiele koers van 10 lei per gulden.

Roemenie heeft eerder deze maand opnieuw invoerrechten op consumptiegoederen ingesteld nadat deze zes maanden lang niet waren geheven. Het televisienieuws toont al geruime tijd en met misprijzend commentaar beelden van de handel in sigaretten, drank, schoenen, levensmiddelen en elektronica. Handel en berichtgeving wekken in toenemende mate agressie op tegen de zigeuner-minderheid in Roemenie. (Reuter)