Politieke crisis over nieuwe mediawet Italie

ROME, 27 juli In Italie is een politieke crisis ontstaan over een nieuwe mediawet. De vijf ministers van de linkervleugel van de Christen-democratische Partij zijn gisteravond afgetreden uit protest tegen het feit dat de regering de vertrouwenskwestie heeft gesteld om omstreden bepalingen uit het wetsvoorstel aanvaard te krijgen. Het was vanmorgen nog onduidelijk wat de gevolgen van het aftreden zijn voor het kabinet.

Een woordvoerder van premier Andreotti heeft gezegd dat deze eerst de stemming in de Kamer wil afwachten over het hele wetsvoorstel. Bij deze stemming, die voor vanavond op het programma staat, wil de regering opnieuw de vertrouwenskwestie stellen. Regering en parlement hebben jarenlang de behandeling van een nieuwe mediawet uitgesteld, waardoor vooral de commerciele televisie in een juridisch vacuum kon opereren en tv-magnaat Berlusconi kon profiteren van het ontbreken van regels. Ondanks langdurige en gecompliceerde onderhandelingen tussen de politieke partijen en tussen de verschillende stromingen in de grote Christen-democratische Partij is de behandeling van het wetsvoorstel deze week in de Kamer steeds omgeven door een crisisdreiging. De crisis is tot uitbarsting gekomen over de vraag wanneer de nieuwe regels voor reclame op tv moeten ingaan. Deze zouden de hoeveelheid reclame vooral in films sterk aan banden leggen. De regering wil ze niet eerder dan in januari 1993 laten ingaan. Dit gebeurt vooral op aandrang van de Socialistische leider Bettino Craxi, die zijn vriend Berlusconi zoveel mogelijk respijt wil geven. De linkervleugel van de Christen-democratische Partij is het hier niet mee eens. De leider daarvan, ex-premier en ex-partijleider Ciriaco De Mita, is vorig jaar buitenspel gezet door premier Andreotti. De Mita verwijt Andreotti te veel te buigen voor Craxi.

Hij had voorgesteld de nieuwe reclameregels op 3 oktober 1991 te laten ingaan. Sergio Mattarella, een van de afgetreden ministers, zei dat het voor de linkervleugel onaanvaardbaar was de vertrouwenskwestie te stellen in deze zaak, omdat de regering zo het parlement probeert te dwingen akkoord te gaan met een regeling die in strijd is met de EG-normen, en dat juist nu Italie voor een half jaar voorzitter is van de Gemeenschap. De EG heeft zijn lidstaten gevraagd per 1991 de hoeveelheid reclame in films te beperken.

Een ander meningsverschil betreft de limiet voor het aandeel in de totale reclame-uitgaven die een enkele groep mag hebben. Ook hierbij gaat het om de vraag in hoeverre de regering Berlusconi aan banden wil leggen. Vannacht heeft Mattarella gezegd dat de parlementariers van de linkervleugel van de christen-democraten voor de regering zouden stemmen als deze bij de eindstemming over het wetsvoorstel de vertrouwenskwestie stelt. De leiders van de vijf partijen in de coalitie hadden in de aanloop naar het mediadebat gezegd dat een politieke crisis tijdens het Italiaanse EG-voorzitterschap onwenselijk is. Ook in de Italiaanse Senaat zijn de spanningen gisteren hoog opgelopen. Senatoren van de communistische en van de neo-fascistische partij MSI raakten met elkaar slaags nadat de neo-fascist Francesco Pontone had gezegd dat de communisten in de jaren zeventig de benoemingen hadden goedgekeurd van drie leiders van de geheime diensten die later lid bleken te zijn van de vrijmetselaarsloge Propaganda Due. De communistische fractieleider, Ugo Pecchioli, sloeg een MSI-senator in zijn gezicht. Daarna werd senator Cesare Pozzo in zijn oog geraakt door een voorwerp dat een communistische collega naar hem had gegooid. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht.

    • Marc Leijendekker