Ontspanning Korea's zet zich niet voort

SEOUL, 27 juli De verbetering in de betrekkingen tussen de beide Korea's, die zich gisteren aftekende, heeft zich vandaag niet doorgezet. De ontmoeting die vijf Noordkoreanen met enkele Zuidkoreaanse dissidenten zouden hebben in Seoul ketste vanmorgen af omdat men het niet eens kon worden over de plaats voor het gesprek. De Noordkoreanen wilden dit houden in een congresgebouw in Seoul, terwijl de Zuidkoreaanse regering erop stond dat de ontmoeting om veiligheidsredenen in een groot internationaal hotel zou plaatshebben.

Zowel de Noordkoreanen als de dissidenten gaven de schuld van de mislukking aan de Zuidkoreaanse autoriteiten. Beide partijen hadden de deelname van de dissidenten aan een Pan-Koreaanse manifestatie aan de Noordkoreaanse kant van de grensplaats Panmunjom willen bespreken. Het is niet duidelijk of de dissidenten nu nog naar de manifestatie zullen gaan. Het zou voor het eerst zijn dat Zuidkoreaanse burgers aan een dergelijk evenement in Noord-Korea deelnemen.

Gisteren werden de beide staten het nog eens over twee ontmoetingen deze herfst tussen de beide premiers. Daarmee erkende Noord-Korea voor het eerst de legitimiteit van de regering in Zuid-Korea.

De vijf Noordkoreanen stonden al gereed bij Panmunjom, dat slechts 56 kilometer van Seoul afligt. Aan de Zuidkoreaanse kant van de grens stonden bovendien al zo'n vijftig leden van de oppositie klaar met spandoeken ter verwelkoming van de Noordkoreanen. (AP, Reuter, DPA)