'Kleine jongens die tranen laten als zij een trofee krijgen'

ZANDVOORT, 27 juli Robbie van Erven Dorens pleegt de topspelers op het open Nederlands golfkampioenschap in Zandvoort te karakteriseren als captains of industry. Daarmee onderstreept de organisator van de titelstrijd op de Kennemer Golf en Country Club welke middelen moeten worden aangeboord voor elke nieuwe editie van het prestigieuze evenement, maar ondanks de financiele eisen blijft hij de deelnemers roemen om hun sportieve inslag. 'Voor het KLM-Open blijven we in principe vanuit de sport redeneren. Het is wellicht niet eens moeilijk geldschieters en televisie-aandacht te krijgen voor een wereldkampioenschap achteruit-lopen, maar daaraan doen wij niet mee.

Dit is een topevenement en het staat voor mij vast dat spelers niet alleen afkomen op geboden startgelden. Natuurlijk runt de Spanjaard Olazabal zijn eigen imperium en schat ik dat de Japanner Masashi Ozaka jaarlijks vijftig tot zestig miljoen gulden toucheert aan prijzengelden en sponsorcontracten, maar toch blijven het soms kleine jongens die tranen laten wanneer ze een trofee uitgereikt krijgen', aldus Van Erven Dorens die voor de 71ste editie van het kampioenschap werkt met een budget van bijna zes miljoen gulden, waarvan 1,2 miljoen gulden als prijzengeld beschikbaar is.

Bij de organisatie van een kampioenschap met een dergelijke omvang ondervindt Van Erven Dorens wegens zijn nauwe banden met het spelerscircuit en de aantrekkelijke plaats die het snel groeiende golf in de sponsorwereld inneemt geen onoverkomelijke obstakels op zijn weg, hoewel hij ook gisteren op de eerste wedstrijddag van de open nationale titelstrijd nog eens aangaf dat een Nederlandse uitgave van Bernhard Langer of Nick Faldo zijn entree in het bedrijfsleven alsmede de televisiewereld aanzienlijk zou vergemakkelijken.

Studie

Van Erven Dorens ziet evenwel een groot aantal beletsels voor wat betreft de ontplooiing van nationaal talent. 'In Nederland behoef je namelijk niet echt te presteren. Iedereen wordt op zijn wenken bediend. Bovendien levert de extra inspanning nauwelijks wat op. Een ander aspect is de mentaliteit. Ik heb een student in de selectie gehad die anderhalve maand voor golf in het buitenland was geweest, dit bij terugkeer opniew aan een professor voorlegde, maar vervolgens bij een examen dusdanig werd doorgezaagd dat hij geschrokken de studie toch maar liet prevaleren boven het topgolf.' Niettemin beschikt Nederland sinds twee maanden in de 21-jarige Rolf Muntz over een talent dat na de verrassende zege op het Britse Open voor amateurs bereid is de studie op een lager niveau te stellen in ruil voor een internationale doorbraak in het golf. Zojuist teruggekeerd van de roemruchte banen van St. Andrews in Schotland moest hij op de eerste wedstrijddag in Zandvoort evenwel een teleurstelling incasseren door via acht bogeys, een double-bogey en twee birdies in 78 slagen de achttien holes af te werken; acht boven par (baangemiddelde). Opmerkelijker was echter de uitspraak van Muntz dat hij eigenlijk niet aan zijn eerste KLM-Open had willen deelnemen. Waar de titelstrijd voor andere amateurs geldt als een eervolle uitnodiging, heeft zijn overwinning op Muirfield begin juni een soort schokeffect in zijn tot dan toe overzichtelijke leven veroorzaakt. 'Ik ben bijna niet meer met golf bezig. De vorm van het Britse amateurkampioenschap heb ik dan ook niet meer bereikt. Door het plotseling deelnemen aan proftoernooien is mijn programma volledig door elkaar gegooid. Natuurlijk is het een prachtige ervaring met idolen als Arnold Palmer en Jack Nicklaus op de baan te staan, maar het sterkt me ook in mijn gedachte voorlopig niet tot deze wereld te willen behoren. Mijn beste slagen zijn vergelijkbaar met hun slechtste. Bovendien zou ik het plezier in golf verliezen, naar mijn mening werkt de professionale status op den duur afstompend.'

Hobbelig

De uitspraken van Muntz lagen duidelijk in het verlengde van zijn prestaties op de Kennemer-baan, waar hij zeer veel moeite had met het putten op de vrij langzame greens. 'Ze zijn bovendien hobbelig, waardoor de bal zijn lijn niet houdt. Na de oefenronde was mij verteld dat de greens korter gemaaid zouden worden, maar dat is niet gebeurd. Ook het wit kalken van de holes is slechts uitgevoerd bij de pins die veel op televisie komen. Optisch gezien is dit lastig. Ik weet dat ik over details praat, maar daar is deze sport op gebaseerd.' De wind speelde Muntz eveneens parten. Over het algemeen waait deze zuid-west over de Kennemer. Gisteren stak onverwacht een noord-oosten wind op, waardoor vooral de zestiende hole nauwelijks op par viel te bedwingen door de deelnemers die zonder uitzonderingen tot vrij teleurstellende scores kwamen. Zeven golfers (Forsbrand, Murray, Baker, Garrido, Giedeon, McAllister en Hare) eindigden met een onder het baangemiddelde van zeventig. De voor veel geld ingehuurde Amerikaan Mark Calcavecchia eindigde met vijf boven par, Olazabal kwam hoofdschuddend uit op 73 (+3), terwijl Ozaki op par wist te blijven. Beste Nederlander was Chris van der Velde met een boven par.

    • Bert Regeer