Irak waarschuwt Koeweit voor ontmoeting in Jeddah

BAGDAD/KAIRO, 27 juli Irak heeft vanmorgen Koeweit gewaarschuwd dat het tijdens de ontmoeting van dit weekeinde in de Saoedische plaats Jeddah tegemoet zal moeten komen aan Iraks 'legitieme rechten'.

'Het is noodzakelijk dat degene die komt om ons te ontmoeten bereid is om de schade en de agressie uit te wissen die Irak zijn aangedaan en om tegemoet te komen aan Iraks legimtieme rechten', aldus citeerde het officiele Iraakse persbureau vanmorgen een woordvoerder van de regering. Koeweit had eerder laten weten dat het niet zou toegeven aan dreigementen en chantage.

Een hoge adviseur van de Egyptische president Mubarak, Osama el-Baz, is gisteren naar Bagdad en Koeweit gevlogen om de weg te effenen voor de ontmoeting in Jeddah. Hij toonde zich na afloop optimistisch over de kans om het conflict van beide landen op te lossen.

De ontmoeting in Jeddah begint zondag en zal vermoedelijk twee dagen duren. De Iraakse delegatie zal onder leiding staan van de nummer twee van het land, Izzat Ibrahim, terwijl de Koeweiti's worden aangevoerd door kroonprins en premier Saad al-Abdallah al-Sabah. Vermoedelijk zullen de beide ministers van buitenlandse zaken niet direct deelnemen aan het overleg. De Koeweitse minister, sjeik Sabah al-Ahmed, was begin deze week in de Iraakse pers afgeschilderd als een Amerikaanse agent.

Bagdad heeft Koeweit ervan beschuldigd Irak voor miljarden dollars te hebben gedupeerd door meer olie te produceren dan was afgesproken in het oliekartel OPEC en door olie te stelen uit Iraakse bronnen. (Reuter, AFP)