Indiers in Fiji tegen grondwet

WELLINGTON, 27 juli Onder de Indiers in Fiji, het archipel-staatje in de Stille Zuidzee, is opschudding ontstaan over een nieuwe grondwet die deze week is aangenomen. De Indiase bevolkingsgroep is net zo groot is als die van de Fijiers, maar in de politiek zal voor de Indiers slechts een bijrol zijn weggelegd. De grondwet garandeert een hoofdrol voor de autochtone bevolking.

Volgens de nieuwe grondwet, die het gevolg is van twee militaire staatsgrepen van 1987, worden in het Lagerhuis van Fiji 37 zetels gereserveerd voor de Fijiers en 27 voor de Indiers, wier voorouders in de vorige eeuw door de Britten zijn aangevoerd om op de suikerrietplantages te werken. De overige zes zetels in het parlement worden verdeeld onder de andere rassen. De posten van president en premier kunnen alleen door Fijiers worden bezet.

President Ratu Sir Penaia Ganilau heeft als rechtvaardiging voor de nieuwe grondwet gewezen op het lot van andere van het politieke toneel verdrongen autochtone bevolkingsgroepen zoals de Aborigines in Australie, de Maori's in Nieuw Zeeland en de Polynesische bewoners van Hawaii. 'Deze grondwet beschermt de belangen van de Fijiers. De rechten van de overige rassen, inclusief de Indiase bevolkingsgroep, worden eveneens hooggehouden', aldus Ganilau.

De multiraciale coalitie van oppositiegroepen heeft de nieuwe grondwet fel veroordeeld en zal de verkiezingen van volgend jaar boycotten. Oppositieleider Adi Kuini Bavadra, weduwe van de vorig jaar overleden ex-premier Timoci Bavadra, vindt de grondwet racistisch en ondemocratisch. 'Zij discrimineert niet alleen de Indiers, maar ook de progressievere Fijiers die in de steden wonen. De nieuwe kiesdistricten zijn op een partijdige manier vastgesteld. Daardoor worden conservatieve Fijiers uit landelijke gebieden voorgetrokken', aldus Bavadra.

De coalitie meent ook dat de oude grondwet van Fiji voldoende garanties aan Fijiers bood. In die grondwet stond dat viervijfde deel van het grondbezit in handen van de autochtone bewoners moest blijven.

De oppositie hoopt op het aanhouden van internationale diplomatieke druk op Fiji. De scherpste kritiek komt uit India. Dat land kondigde in mei een internationale diplomatieke campagne tegen Fiji aan. Fiji beantwoordde die campagne met een sluiting van de Indiase ambassade in de hoofdstad Suva. India wil voorkomen dat Fiji weer wordt toegelaten tot het Gemenebest. In 1987 werd het land gedwongen die organisatie te verlaten, nadat de banden met de Britse Kroon werden verbroken.

    • Hans van Kregten