ICI

Het Britse chemieconcern ICI heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar met 21 procent zien dalen tot 733 miljoen pond (2,23 miljard gulden). De winst per aandeel daalde 18 procent tot 67,4 pence. De omzet nam met drie procent toe tot 6,82 miljard pond (22,55 miljard gulden). Dat heeft ICI gisteren bekendgemaakt.

Vooral de winst in de divisie industriele produkten daalde, van 456 miljoen pond tot 216 miljoen pond. Oorzaken waren de lagere marges op bulkprodukten en bijzondere baten die in 1989 de winst nog opvijzelden. De landbouwdivisie deed het wat minder als gevolg van overcapaciteit in de kunstmest en slechte weersomstandigheden voor het gebruik van pesticiden. Andere divisies deden het redelijk tot goed.

ICI heeft zijn kunstmestfabrieken in Groot-Brittannie verkocht aan de Finse Kemiro. Dat leverde een belastingverlaging van honderd miljoen pond op voor voorzieningen op verliezen. Door de verkoop gaan 640 arbeidsplaatsen verloren. Er gaan 540 werknemers over naar Kemiro.

De aandelenkoers van ICI in Londen daalde met 65 pence tot 1040 pence.