Ford

De winst van het Amerikaanse automobielconcern Ford is in het tweede kwartaal van dit jaar gekelderd van 1,4 miljard dollar tot 771 miljoen dollar. De winst per aandeel daalde van drie dollar tot 1,67 dollar. Dat heeft Ford gisteren bekendgemaakt.

De omzet nam toe van 25,9 tot 26,9 miljard dollar. In het tweede kwartaal boekte de autodivisie een winst van 529 miljoen dollar tegen 705 miljoen dollar in dezelfde periode van 1989. In de Verenigde Staten daalde de winst met 103 miljoen dollar tot 356 miljoen dollar als gevolg van kleinere autoverkopen, hogere ontwikkelingskosten en hogere incentivekosten.

In het buitenland boekte de autodivisie van Ford een winst van 173 miljoen dollar tegen 775 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 1989. Ford produceerde minder auto's in Europa en ondervond de negatieve gevolgen van het bezuinigingsprogramma in Brazilie.

In het eerste halfjaar kelderde de winst van drie miljard dollar naar 1,3 miljard dollar of van 6,45 dollar tot 2,77 dollar per aandeel. De omzet verminderde licht van 51,8 miljard tot 50,5 miljard dollar. Het marktaandeel in de VS daalde met een procentpunt tot 21,3 procent.