Duits politicus overleeft maar net aanslag van RAF

BONN, 27 juli De Westduitse staatssecretaris van binnenlandse zaken Hans Neusel (CDU) heeft vanmorgen op het nippertje een bomaanslag van de Rote Armee Fraktion (RAF) overleefd. De 62-jarige Neusel, die verantwoordelijkheid draagt voor het Westduitse veiligheidsbeleid, raakte licht gewond toen hij met zijn auto op een bom reed. De bom lag op het wegdek van de autoweg A-65, nabij de afrit Auerberg (bij Bonn), waar Neusel dagelijks langs komt op weg naar zijn ministerie. Hij reed, anders dan veel Westduitse politici, zonder politiebegeleiding. Neusel had het geluk dat zijn chauffeur met vakantie is, hij reed zelf en zat dus voorin. De vermoedelijk van een afstand tot ontploffing gebrachte bom verwoestte juist dat deel van zijn ongepantserde auto waar hij anders gezeten zou hebben.

Vlak bij de plaats van de aanslag heeft de politie een brief van de RAF gevonden. Daarin legt een 'commando Jose Manuel Sevillano' een verband tussen de aanslag en de vervolging en gevangenhouding van Spaanse terroristen. Neusel zou als een van de deelnemers aan het zogenoemde TREVI-overleg, waarin het Europese politiele en justitiele beleid wordt gecoordineerd, een mede-organisator zijn van 'de aanval van het fascistische beest West-Europa'.

De RAF eist in de brief dat in Spanje groepen gevangenen van de communistische partij PCE en de linkse terreurorganisatie GRAPO weer in een gevangenis worden ondergebracht.

Van de PCE zitten in Spanje geen leden gevangen wegens terroristische acties. Van de GRAPO, twintig jaar geleden in de nadagen van de toenmalige dictator Franco actief geworden, zitten vijftig tot zestig leden in gevangenissen in heel Spanje. Zij willen als een groep in een gevangenis worden ondergebracht. Sinds driekwart jaar ondernemen zij daarvoor hongerstakingsacties, net zoals gevangen RAF-leden dat in de Bondsrepubliek hebben gedaan. Circa acht weken geleden is het GRAPO-lid Sevillano in de gevangenis na zo'n hongerstaking overleden.