Doek valt voor Cash na uitspraak rechter

ROTTERDAM, 27 juli Het doek voor het TV-beleggingsspel Cash is definitief gevallen. De rechtbank in Amsterdam heeft een claim van zes miljoen gulden niet toegwezen.

De Stichting Educatief Effecten- en Beleggingsspel (SEEB), de zakelijk beheerder van het beleggingsprogramma, eiste gisteren in kort geding zes miljoen gulden van het Japanse handelshuis Mitsui. De stichting gaat gebukt onder zware schulden en kon een faillissement alleen met het geld van Mitsui afwenden. Mitsui zou Cash toegezegd hebben drie miljoen gulden in contanten te betalen en een achtergestelde lening van drie miljoen gulden te verstrekken.

De president van de rechtbank in Amsterdam, mevrouw mr. C. L. Kuijper-Keijzer, oordeelde gisteren dat er geen sprake was van een overeenkomst, die Mitsui zou verplichten tot storting van het geeiste bedrag.

Het in januari begonnen wekelijkse Veronica-programma is eind vorige maand na 23 uitzendingen plotseling onderbroken. Beleggers konden voor vijftig gulden deelnemen in een kijkersfonds en zelf invloed uitoefenen op de aankoop- en verkoop politiek. De Amro, die optreedt als beheerder van de beleggingsrekening, heeft de deelnemers verzekerd dat ze hun geld terugkrijgen.

Aanvankelijk leek het programma een succes, voor dit jaar werd een winst van 2,8 miljoen gulden verwacht. Maar de resultaten vielen tegen en de prognose werd gewijzigd in een verlies van 2 miljoen gulden.

De beherende stichting (SEEB) onderhandelde met de Britse tak van het Japanse handelshuis Mitsui over de oprichting van een gezamelijke onderneming die de formule va het programma Cash in het buitenland zou exploiteren. Mitsui moest zes miljoen gulden inbrengen. Toen men op 20 april de definitieve contracten wilde tekenen op de mediabeurs in Cannes, gaf Mitsui niet thuis. Volgens de rechtbank had Mitsui daar het recht toe omdat er nog geen bindende afspraken waren en de bijgestelde winstprognose het niet tekenen rechtvaardigde.

De producent van Cash, Del Prado en Associates, heeft nog 1,6 miljoen gulden van de beherende stichting te vorderen maar zal hiervan waarschijnlijk een groot deel moeten afschrijven. Hoogst waarschijnlijk betekent dit dat ook Del Prado failliet gaat. Daarmee zijn de schuldeisers van Del Prado ook een deel van hun geld kwijt.

Het facilitair bedrijf van de NOB heeft nog een miljoen gulden op de producent te vorderen. Saatchi en Saatchi Direct BV heeft al een kort geding aangekondigd om een vordering van ruim zeven ton af te dwingen.

Verder kondigde het Amsterdamse filmproduktiebedrijf Kuijer en Wentholt (K en W) deze week een kort geding aan omdat het als medebedenker van het programma ook recht op de auteursrechten zou hebben en daarvoor geld wil zien. K en W was vanaf het begin bij het programma betrokken, maar zou er volgens hun advocaat mr B. F. Eble door Del Prado op onheuse wijze uit de produktie zijn gewerkt.

De Toonder Group of Companies, voor 51 procent eigenaar van Del Prado, heeft inmiddels een reservering van 80.000 gulden getroffen.