Chemiefondsen dalen op stille aandelenbeurs

ROTTERDAM, 27 juli Het Damrak ging in een flauwe stemming naar het einde van de week met verliezen voor de Chemiefondsen. In Tokio daalden de koersen flink.

AMSTERDAM Een ongeinspireerde, doodstille Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen flauw gestemd onder invloed van de verliezen in Tokio en een lager Dow Jones-gemiddelde. Bovendien waren er geen economische indicaties voorhanden die de beurs enige vaart konden geven, zodat menig belegger de zaak maar eeens rustig vanaf de zijlijn bekeek. De stemmingsindex opende al meteen 0,4 punt lager op 119,9, maar was tegen het eind van de ochtend al een vol punt lager op 119,30. Van een echte omzet was nauwelijks sprake. De chemiefondsen Akzo en DSM, die gisteren onder invloed van de slechte resultaten van gigant ICI al fors hadden ingeleverd, zette vanmorgen die negatieve trend voort. Tegen het eind van de ochtend was Akzo fl. 1,10 lager op fl. 114,70 en DSM fl. 2,20 op fl. 109,70. Ook Koninklijke Olie deed het met alle onzekerheid over de gevolgen van de Opec-bijeenkomst fl. 1,80 minder op fl. 146,10. De andere internationals waren allen enkele dubbeltjes lager.

Alleen Unilever, die de afgelopen dagen fors gestegen is, moest fl. 1,30 prijsgeven op fl. 156,90. Dat laatste gold ook voor VNU, die fl. 2,10 lager noteerde op fl. 101,70. Alleen Volmac wist er tegen het eind van de ochtend drie dubbeltjes bij te snoepen op fl. 36,10. De tweeslachtige cijfers van Geveke, stijging winst in eerste halfjaar maar stagnatie in het tweede, konden de beleggers niet bekoren. Het fonds noteerde rond het middaguur negen dubbeltjes lager op fl. 54. Papierfonds Crown van Gelder, die de afgelopen dagen goed in de markt lag na de gunstige halfjaarcijfers, moest daar vanmorgen weer een gulden van afstaan op fl. 137. De obligatiemarkt kende vanmorgen eveneens nauwelijks enige activiteit van betekenis. Op de optiebeurs heerste een rustige en flauwe stemming. Om twaalf uur waren er 12.000 contracten verhandeld.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen sloot gisteren op 2920,79 punten, 10,15 punten lager dan woensdag. De daling werd veroorzaakt door lagere koersen op de beurzen van Tokio en Londen en door teleurstellende kwartaalresultaten. De omzet kwam uit op 157 miljoen aandelen tegen 164 miljoen op woensdag.

Tegen het einde van de handel zag het er even naar uit dat het verlies van de beursbarometer fors zou uitvallen. Het Dow Jones-gemiddelde zat even op een verlies van 31 punten. Computerprogramma's, die de hele dag door hun invloed lieten gelden, zorgden ervoor dat het verlies alsnog werd beperkt. Lager waren vooral computerfondsen door tegenvallende cijfers en oliefondsen na een stijging van de laatste dagen. Ook tabakfondsen waren uit de gratie door een uitspraak van een Newyorkse rechtbank dat rokers sigarettenfabrikanten aansprakelijk kunnen stellen voor kwalen als gevolg van het roken. TOKIO Het Nikkei gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 506,27 yen (1,6 procent) gedaald en sloot op 30.863,48 yen. De dollar steeg 0,64 yen en sloot op 150,75 yen, de vijfde achtereenvolgende stijging. Het Nikkei-gemiddelde noteerde in de eerste twee uren van de handel een verlies van 991,80 yen, ofwel 3,2 procent. Daarna konden de koersen weet wat terugkrabbelen. De flauwe stemming op de Japanse beursvloer wordt veroorzaakt door een nieuw beurtsschandaal waarbij grote effectenkantoren betrokken zouden zin. Verder zorgde de dollarrally tegenover de Japanse munt in de ochtenduren voor een verzwakking aan het aandelenfront. De markt werd verder verlamd door de hernieuwde dreiging van een renteverhoging nadat de Japanse centrale bankpresident, Yasushi Mieno, gisteren in een toespraak zei dat de inflatiedruk in de gaten moet worden gehouden, ondanks een stabilisatie van de huidige prijzen. De koersen van de obligaties gingen omlaag, waardoor het effectieve rendement op de obligaties sterk kon stijgen.