Castro tot VS en EG: haal vluchtelingen af

HAVANA, 27 juli De Cubaanse president Fidel Castro heeft gisteren in een toespraak ter gelegenheid van de 37ste verjaardag van de aanval op de Moncada-kazerne (waarmee destijds de Cubaanse revolutie begon) gezegd dat Cubanen die dit willen het land kunnen verlaten, indien de Verenigde Staten en de landen van de Europese Gemeenschap visa verstrekken en bereid zijn deze mensen af te halen en onderdak te verlenen.

Duizenden Cubanen hoorden op het Plein van de Revolutie in de hoofdstad Havana hoe Castro fel uithaalde naar de Amerikaanse president George Bush ('hij heeft een ziekelijke obsessie met Cuba') en Spanje, dat hij beschuldigde een 'medeplichtige' van het Amerikaanse 'imperialisme' te zijn geworden. Madrid en Havana zijn verwikkeld in een diplomatiek incident, omdat Spanje achttien vluchtelingen in zijn ambassade in de Cubaanse hoofdstad huisvest. Castro zei onder andere dat hij het naar aanleiding van de crisis door Spanje bevroren hulpprogramma ter waarde van 2,5 miljoen dollar direct zou opzeggen. De Cubaanse 'Lider Maximo' waarschuwde zijn landgenoten voor barre tijden. Van de bij contract toegezegde Sovjet-olie was maar de helft geleverd, zo erkende Castro. Strengere bezuinigingsmaatregelen kunnen daarom volgen, zei Castro.

Het was gisteren niet duidelijk of het de 63-jarige revolutionair ernst was toen hij zei dat 'als de Yankees besluiten dat ze deze arme, vervolgde burgers willen ontvangen, ze maar boten en visa moeten sturen'.

Tien jaar geleden verlieten 125.000 Cubanen het eiland in de 'operatie-Mariel', genoemd naar de Cubaanse haven van waaruit zij met bootjes naar de Verenigde Staten vertrokken.

Castro herhaalde gisteren het standpunt van de Cubaanse regering dat geen van de vluchtelingen in de Europese diplomatieke vestigingen in Havana (behalve de achttien in de Spaanse ambassade ook vier in de residentie van de Italiaanse ambassadeur) toestemming zou krijgen op deze wijze het land te verlaten.

De Cubaanse president nodigde de Europese Gemeenschap uit kantoren te openen in Cuba waar ontevreden Cubanen zich zouden kunnen melden voor emigratievisa. De Argentijnse president, Carlos Menem, heeft intussen aangeboden te bemiddelen tussen Cuba en Spanje. (Reuter, AP, AFP)