Britse mariniers doorzoeken jacht van Ierse premier

LONDEN, 27 juli Britse mariniers hebben het prive-jacht van de Ierse premier, Charles Haughey, doorzocht op de aanwezigheid van wapens. Dat gebeurde in het zeegebied tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Er werden geen wapens aangetroffen.

Haughey, die zich op het moment van de actie niet op zijn schip bevond, heeft zich bijzonder verontwaardigd getoond over het incident, dat diplomatieke deining tussen Londen en Dublin heeft veroorzaakt. De Ierse regering heeft Londen om een officiele verklaring gevraagd, maar de Britse regering probeert olie op de golven te gooien. Volgens Britse woordvoerders was de zoekactie met inachtneming van alle beleefdheden gepaard gegaan en afgesloten met een ceremonieel afscheid.

Het incident had zondag plaats. Het jacht, de Celtic Mist, bevond zich in de wateren van Carlingford Loch toen het werd onderschept door een patrouilleboot van de Britse marine. De volgende dag voer het zwaar bewapende Ierse schip Orla, dat normaal dienst doet als vaartuig ter bescherming van de Ierse visgebieden, korte tijd in Carlingford Loch, dat Country Down in Noord-Ierland scheidt van County Louth in de Ierse Republiek en in het centrum staat van een grensgeschil tussen Groot-Brittannie en Ierland.

Britse marineschepen patrouilleren regelmatig in dit gebied om te voorkomen dat de IRA wapens smokkelt. (Reuter/UPI)