Bankroet dreigt voor camera's van Praktica

DRESDEN, 27 juli Pentacon, de Oostduitse fabrikant van Praktica-camera's, Europa's laatste grootste camerafabrikant, verkeert in ernstige financiele moeilijkheden. Het tekort aan geld is zo nijpend dat het bedrijf het ontspanningscentrum van de staf heeft verhuurd aan een Westduitse sexshop.

De introductie van de D-mark in de DDR duwde Pentacon de vrije markt op en maakte een einde aan de subsidies waar Pentacon als een belangrijke verdiener van deviezen op kon rekenen.

Van de totale produktie wordt 75 procent naar het Westen geexporteerd. Vooral de Britten zijn trouwe afnemers. Ook in Nederland worden de betrekkelijke goedkope, maar inmiddels verouderde spiegelreflexcamera's nog goed verkocht. Al voor 250 gulden is een Praktica-spiegelreflexcamera met lichtmeting door de lens verkrijgbaar.

Het bedrijf verloor de afgelopen weken 500.000 D-mark per dag. Door een systeem van korter werken in te voeren probeert Pentacon de verliezen nu te beperken. Slechts 150 van de 5.700 werknemers hoeven zich 's ochtends aan de fabriekspoorten te melden en de produktie is vrijwel tot stilstand gekomen.

Pentacon heeft een aanvraag ingediend voor een staatslening, maar in plaats van de 108 miljoen D-mark die het bedrijf vroeg, verstrekte de Oostduitse bewindvoerder die over de vroegere staatsbedrijven waakt, 41 procent van dat bedrag dezelfde hoeveelheid die alle geliquideerde staatsbedrijven ontvangen. Volgens directeur Gunter Schulzki is het bedrag voldoende om de lonen en de vaste kosten te betalen, maar kunnen er geen grondstoffen en materialen meer worden ingekocht.

De autoriteiten hadden beloofd bedrijven te helpen die herstelplannen hadden ontwikkeld, maar het herstelplan dat Pentacon in samenwerking met Westerse experts had ontwikkeld is tot Schulzki's teleurstelling niet gehonoreerd. Pentacon had voor dit jaar een nieuwe camera gepland en verwachtte na een afslanking van het bedrijf in 1991 weer winst te maken, maar Schulzki zegt dat hij nu maar een maand vooruit kan plannen. Een van de adviseurs die Pentacon heeft bijgestaan, de Westduitser Klaus Hoffner, meent dat de huidige situatie zich nog maanden kan voortslepen. 'Maar dan kan het probleem zichzelf hebben opgelost', voegt hij er aan toe, zinspelend op de mogelijke ondergang van het bedrijf. (Reuter)