Arron heeft harde kritiek op Nederland

PARAMARIBO, 27 juli De democratie in Suriname loopt volgens vice-president Arron gevaar door de opstelling van Nederland over de ontwikkelingssamenwerking. 'Door de starre opstelling van Nederland is de speelruimte voor de Surinaamse regering verminderd', zo stelde Arron gisteren.

Hij vindt dat de grondslagen van het verdrag tussen beide landen uit 1975 zijn aangetast omdat Nederland een economisch aanpassings- en herstelprogramma eist voordat de hulp aan 'produktieve sectoren' kan worden hervat. Regering en parlement zullen zich beraden op een gepast antwoord, aldus Arron.

Hij toonde zich niet onder de indruk van de 'knoopjes' die minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) tijdens zijn bezoek aan Paramaribo heeft doorgehakt. Pronk heeft onder meer de hulp op onderwijsgebied versneld. Volgens Arron bevestigt dit dat 'ernstige stagnatie' was opgetreden in de samenwerking. Uit Pronks opdracht aan de ambassade in Paramaribo om zelfstandig beslissingen te nemen over projecten, maakt Arron op dat de ambassade projecten kennelijk eerst naar Nederland doorstuurde. Dat is volgens hem niet overeenkomstig de afspraken. Arron maakte duidelijk dat het tempo van de economische aanpassing een Surinaamse aangelegenheid is.