Wind komt goed tot zijn recht op de Kennemer golfbaan; Rondde green loert het onheil

ZANDVOORT, 26 juli De Kennemer Golf en Country Club, waar vandaag het internationale open kampioenschap van Nederland begon, is met 27 holes het grootste volwaardige golfcomplex van ons land. Een paar jaar geleden ging de baan van achttien naar 27 holes en de nieuwe negen holes werden vorig jaar al aangewend voor de beste spelers van Europa. Alle karaktereigenschappen van de kustbanen in Ierland, Schotland, Engeland en Wales zijn in dit gedeelte van het parcours verweven. Dat betekent veel glooiingen op de fairways, af en toe een blinde slag over de duinen, veel struiken naast de baan en meestal een stevige wind.

De par van deze negen holes is 36 en de gemiddelde score van de beste 73 spelers vorig jaar bedroeg 37.19, wat voldoende zegt over de moeilijkheidsgraad. Op de oude negen holes, die deze week in gebruik zijn als de tweede negen holes, was het moyenne 34.68. Veel deelnemers hadden kritiek op de zesde hole, een par-4 van 325 meter met een knik naar rechts. De fairway loopt hoog op en gaat na 200 meter sterk naar beneden. Van de afslag moet de speler goed nadenken wat hij gaat doen: de bal met een ijzer op de verhoging slaan of met een hout er proberen overheen te slaan. Links en rechts naast de baan wachten de problemen. De tweede slag naar de green is door het hoogteverschil moeilijk te schatten. Bovendien ligt de green schuin, waardoor het putten er extra bemoeilijkt wordt. Veel spelers vroegen zich af of dit wel een eerlijke hole is.

Wind

De achtste hole, een par-3 van 208 meter, is wel eerlijk en zeker ook moeilijk. Een golfbaan aan de kust wordt door de architect altijd zo ontworpen dat de wind goed tot zijn recht komt. De heersende wind in Nederland is zuidwestelijk, dus zijn op de Kennemer de holes zo aangelegd dat op een gelijk aantal holes de wind tegen is en mee. De achtste hole staat pal op het zuidwesten en is zonder wind tegen al lang en moeilijk genoeg. Maar een goede slag wordt er in ieder geval beloond. Vanaf de afslag doemt in de verte het clubhuis op en wie tot dan toe zijn dag niet heeft gehad zou zich alvast veilig en geborgen achter de bar wensen.

Ronan Rafferty, de nummer 1 van Europa in 1989, vond het een van de lastigste holes die hij gespeeld heeft en nam er iedere dag een hout, de stok waarmee je het verste slaat. Het enige voordeel is dat de bal naar de lager gelegen green wordt geslagen. Onmiddellijk rond de green loert het onheil. Vorig jaar was de gemiddelde score op deze hole 3.30 onder goede omstandigheden. Als de wind gaat opzetten, kan op deze par-3 menig scorekaart worden verpest. Een toernooi op een kustbaan zonder wind is minder interessant en ook eigenlijk niet de bedoeling. Dat hebben we vorige week nog kunnen zien in het Britse Open in St. Andrews. Voor de toeschouwers is een plekje achter deze green echter warm aan te bevelen, wind of geen wind.

Kanshebbers voor de titel in Zandvoort zijn de Amerikanen Mark Calcavecchia en John Huston, de Japanner Masashi Ozaki, de Australier Craig Parry en de Spanjaard Josemaria Olazabal, die zijn titel verdedigt. Calcavecchia, de nummer 9 van de wereld, ontvangt een startgeld van 100.000 dollar. Er nemen veertien Nederlanders deel, onder wie acht professionals en zes amateurs. Na de tweede ronde is er een schifting en gaan de beste 65 spelers door naar de derde en vierde ronde. Het prijzengeld is 1,2 miljoen gulden en de eerste prijs bedraagt 200.000 gulden.

    • Jan Ebbinge