Vredestein onderuit op vriendelijk Damrak

ROTTERDAM, 26 juli Het Damrak was vriendelijk gestemd. In Tokio daalde de koersen een procent in verband met een belastingschandaal.

AMSTERDAM Op een vriendelijk begonnen effectenbeurs is vanmorgen zoals verwacht bandenfabrikant Vredestein onderuit gegaan. Rond het middaguur noteerde het fonds een verlies van fl. 2 op fl. 14,50, nadat de notering gisteren geschorst was in verband met de mededeling, dat de samenwerking met Kleber van de baan is en de toekomst van Vredestein niet bepaald rooskleurig is. Voor de rest gaf de beurs bij een uiterst rustige handel bij de aanvang een vriendelijk beeld te zien, waarbij de koersen niet al te veel van hun plaatsen kwamen. Rond het middaguur moesten met name de internationals toch nog enkele dubbeltjes achteruit. Daardoor ging de stemmingsindex in korte tijd 0,2 punt omlaag om even na twaalf uur op het slot van gisteren (120,6) te belanden.

Bij de actieve aandelen handhaafde Pakhoed het beeld van de afgelopen dagen. Niemand wil van zijn stukken af en de vraag die er is stuwde het fonds rond het middaguur met een winst van fl. 3 omhoog naar fl. 227,50. De acht dubbeltjes winst die Akzo in de ochtend liet zien waren al weer snel gehalveerd op een koers van fl. 116,40. Hoogovens was acht dubbeltjes lager op fl. 67, KLM drie dubbeltjes op fl. 33 en Koninklijke Olie acht dubbeltjes op fl. 148,50. Alleen Unilever noteerde rond het middaguur een bescheiden winst van twee kwartjes op fl. 158,50. Bij de lokale aandelen was Crown van Gelder fl. 2,80 beter op fl. 138,80, na de keurige halfjaarcijfers van deze week. Krasnapolsky was met een winst van fl. 4 op fl. 268 niet te krijgen. Op de parallelmarkt moest De Drie Electronics na de aangekondigde winstval fl. 1,70 terug op fl. 24,30. De obligatiemarkt was doodstil, waarbij enkele transacties een verlies van 5 cent lieten zien.

De handel op de optiebeurs was ongeanimeerd. Het drukste fonds was Ahold, waarin een combinatie-order werd uitgevoerd van 1500 contracten. De totale omzet op de EOE lag om twaalf uur op 9000 contracten. NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertiggrote industriele fondsen steeg gisteren met 8,43 punten tot 2930,95 punten. De handel begon met een daling op grond van computerverkoopprogramma's. De handelaren gingen omzichtig te werk met in hun achterhoofd de kortstondige daling van 107 punten op maandag.

Later ging de beursbarometer omhoog, gesteund door de hogere obligaties en het vooruitzicht op een mogelijke overeenstemming tussen regering en Congres over vermindering van het begrotingstekort nog voor het reces van augustus. Bedrijfsresultaten hadden nauwelijks invloed op het koersverloop, evenmin als de vermindering van de orderontvangst bij de producenten van duurzame goederen. De omzet bedroeg 164 miljoen aandelen tegen 183 miljoen op dinsdag.

De beurscommissie heeft er gisteren mee ingestemd om al te sterke schommelingen te voorkomen door de handel op basis van de termijnnoteringen in te dammen. Als het Dow Jones-gemiddelde vijftig punten of meer is gestegen mogen computerprogramma's die aankopen aangeven, pas worden uitgevoerd als de beursbarometer daalt. Als de barometer vijftig punten is gedaald mogen verkooporders van de computer worden uitgevoerd als de barometer weer omhoog gaat. Het is een proef van een jaar. TOKIO Het Nikkei gemiddeldevan 225 geselecteerde aandelen is vandaag 331,52 yen (1,05 procent), en bereikte een slot van 31.369,75 yen. Het was de vijfde achtereenvolgende dag dat de koersen daalden. De omzet was laag met 330 miljoen aandelen tegenover 352 miljoen gisteren.

De daling werd volgens handelaren veroorzaakt doordat het belastingschandaal op de beursvloer steeds grotere cirkels trekt. Volgens berichten in de Japanse media zijn minstens tien belangrijke handelshuizen (waaronder Yamaichi en Daiwa) betrokken bij belastingontduiking ter waarde van 16 miljard yen (circa 190 miljoen gulden). Ze zouden na de beurscrisis van 1987 verliezen van clienten hebben overgenomen en de kosten hebben afgetrokken voor de belasting. De handelshuizen ontkennen.

De dollar steeg 0,98 yen en sloot op 150,11 yen per dollar.