'Verslaafden geven onder druk dealers aan'

AMSTERDAM, 26 juli Drugsverslaafden in Amsterdam zouden regelmatig in grote groepen van de straat worden gehaald en door de politie onder druk worden gezet om verklaringen af te leggen, die voor de rechtbank worden gebruikt om dealers te veroordelen. Advocaat mr. N. C. J. Meijering heeft grote bezwaren tegen deze praktijk. Hij vindt dat deze verklaringen als onwettig verkregen bewijs moeten worden beschouwd. Tot nog toe hebben rechters zijn bezwaren van de hand gewezen en worden de onder druk verkregen verklaringen regelmatig gebruikt als bewijs in strafzaken tegen drugshandelaren.

Volgens Meijering zijn aangehouden drugsgebruikers die afkickverschijnselen krijgen bereid om elke verklaring te tekenen. Hij heeft er ook bezwaar tegen dat verslaafden niet als verdachten worden gearresteerd het in bezit hebben van kleine hoeveelheden drugs wordt niet vervolgd maar als getuigen. Hij wil de methoden van de Amsterdamse politie en justitie laten toetsen in een hoger-beroepzaak.

Een vijftigjarige client van Meijering werd deze week tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens handel in drugs. Bij zijn woning werden destijds zestien verslaafden aangehouden die bij de verdachte drugs zouden hebben gekocht. Volgens Meijering is zijn client bereid mee te werken aan het aanvechten van de gewraakte opsporingsmethode door in hoger beroep te gaan. Veelal zijn verslaafden bang deze stap te zetten, omdat hen in hoger beroep vaak een hogere straf wacht. De client houdt echter vol dat hij onschuldig is. Meijering wil de vijf verslaafden die in deze zaak verklaringen hebben afgelegd en twee verbalisanten als getuigen laten oproepen, om onbruikbaar-verklaring van het bewijs aan te tonen. Het hoger beroep zal naar verwachting in oktober dienen.

Volgens de persvoorlichter van de Amsterdamse politie is er geen sprake van afgedwongen verklaringen. Omdat de meeste verslaafden een hekel hebben aan drugshandelaren 'door wie ze worden uitgezogen', aldus de woordvoerder, hoeft de politie niet veel moeite te doen een verklaring los te krijgen.