Uitgever boos op Britse rechter ingreep Paris Match

ROTTERDAM, 26 juli Een woordvoerder van de Canadese uitgever Fleedwood Publications, dat het boek 'Courting Disasters' op de markt brengt, vindt het 'flagrante censuur' dat de Britse rechter gisteren een samenvattende publikatie van het boek in de Britse editie van het Franse blad Paris Match verbood. Het boek beschrijft de interne gang van zaken aan het Britse hof. Het verbod werd uitgevaardigd op verzoek van koningin Elizabeth.

In de editie van Paris Match die elders in Europa verkrijgbaar is wordt het artikel wel afgedrukt. Het stuk in Paris Match is geschreven door Malcolm J. Barker, die van 1980 tot 1983 aan het hof werkzaam was en eerder in Canada 'Courting Disaters' publiceerde. Publikatie van dat boek is in het Verenigd Koninkrijk verboden, omdat de auteur Barker zich voor zijn indiensttreding bij het hof verplichtte nooit enig feit over de gang van zaken aan het hof naar buiten te brengen.

Het artikel in Paris Match vertelt hoe leden van het koninklijk huis, en dan vooral prins Andrew, van tijd tot tijd uit de band springen. Gedetailleerd gaat het op zijn kortstondige relatie, acht jaar geleden, met het fotomodel Koo Stark. Koningin Elizabeth zou daardoor diverse malen in verlegenheid zijn gebracht. Ook drukt 'Paris Match' diverse, als 'intiem' aangeduide foto's af: Sarah Fergusan die per fiets een zwembad inrijdt, de vorstin die het bed houdt.

De Britse koningin bindt al jaren de strijd aan met media die zich publikaties over de interne gang van zaken aan het hof veroorloven. Acht jaar geleden werden twee dagbladen tot excuses gedwongen omdat ze een foto van de prinses van Wales in bikini afdrukten. En twee jaar geleden moest het dagblad 'The Sun' excuses maken en een bedrag van enige tonnen aan een charitatieve instelling betalen omdat het ontijdig vroeg een foto afdrukte van een van de kleinkinderen van de vorstin.