Topambtenaar wordt nieuwe Westduitse ambassadeur

BONN, 26 juli Dr. Klaus Citron, thans hoofd van de planningsstaf van het Westduitse ministerie van buitenlandse zaken, wordt de nieuwe ambassadeur van de Bondsrepubliek in Den Haag. Hij volgt Otto von der Gablentz op, die ambassadeur in Israel wordt.

De 61-jarige Citron wordt eind dit jaar, nadat de DDR in de Bondsrepubliek is opgegaan, ook de eerste na-oorlogse ambassadeur namens het verenigde Duitsland in Nederland. De Westduitse minister Genscher (buitenlandse zaken) heeft zijn keuze begin deze week gemaakt.

Genschers ministerie in Bonn wil pas reageren als Den Haag officieel akkoord is gegaan met de benoeming. Wel is in Bonn te horen dat de nieuwe ambassadeur als hoofd van de planningsstaf tot de naaste medewerkers van de minister behoort en op hetzelfde niveau werkt als de Westduitse ambassadeurs in Washington en Moskou en bij de NAVO in Brussel. Dat moet mede tot uitdrukking brengen welk belang Bonn aan de ambassadeurspost in Den Haag hecht.

Klaus Citron is geboren in Berlijn, hij heeft Duitse en Franse letterkunde gestudeerd in Kiel, Lyon en Parijs. Voor hij in 1959 toetrad tot de buitenlandse dienst was hij onder meer lector aan de Ecole Centrale in Parijs en aan de Universiteit van Bologna.

Als diplomaat werkte Citron achtereenvolgens in San Francisco, New Delhi, Kuala Lumpur en Brussel. Van 1984 tot 1986 was hij leider van de conferentie in Stockholm voor ontwapening en vertrouwenwekkende maatregelen, daarna leider van de Westduitse delegatie bij de conventionele ontwapeningsconferentie in Wenen. In 1988 haalde minister Genscher hem als hoofd van de planningsstaf naar Bonn.