Serviers in Kroatie staan op tegen gezag van Zagreb

BELGRADO, 26 juli Nationalisten onder de Servische minderheid in de Joegoslavische republiek Kroatie hebben gisteren 'een opstand zonder wapens' ontketend en de soevereiniteit van hun enclaves in Kroatie uitgeroepen. De Kroatische president, Tudjman, heeft in een eerste reactie de stap veroordeeld als een poging Kroatie te destabiliseren.

Honderdduizend leden van de Servische minderheid in Kroatie kwamen gisteren in de stad Srb bijeen om te protesteren tegen amendementen op de Kroatische grondwet, die naar hun mening van de Serviers tweederangsburgers maken. Jovan Raskovic, een van de leiders van de 600.000 Serviers in Kroatie, stelde dat 'dit een opstand van het Servische volk is', maar dan wel 'een zonder wapens'.

Raskovic, leider van de Servische Democratische Partij (in Kroatie), zei voor elke revolte te zijn waarbij geen doden of gewonden vallen. Vertegenwoordigers van in meerderheid door Serviers bewoonde gemeenten namen een verklaring aan waarin 'de soevereiniteit en autonomie van het Servische volk' werd uitgeroepen en vormden een Servische Nationale Raad die de belangen van de minderheid moet behartigen.

De Kroatische president, Franjo Tudjman, veroordeelde tijdens een toespraak in het parlement in Zagreb de stappen van de Servische minderheid als 'een scenario, bedoeld om Kroatie te destabiliseren en een militaire interventie te provoceren'. De Servische minderheid in Kroatie maakt die elf procent van de bevolking van de republiek uit. Kroatie beschuldigt de communisten in het naburige Servie, die zich inmiddels socialisten zijn gaan noemen, van pogingen de minderheid op te stoken met het doel de niet-communistische regering in Zagreb te ondermijnen. (AP)