Protest tegen uitslag eerste ronde Mongolie

ULAN BATOR, 26 juli Oppositieleiders in Mongolie hebben gisteren geprotesteerd tegen de uitslag van de eerste ronde van de vrije verkiezingen die afgelopen zondag zijn gehouden.

Een lid van de Nationale Kiescommissie, Dambii Dorligjav, heeft erkend dat de eerste ronde chaotisch is verlopen. Volgens de officiele uitslag kan de oppositie 101 kandidaten stellen in de tweede ronde die komende zondag wordt gehouden. De oppositie meent echter recht te hebben op 135 kandidaten. Van de regerende communistische partij kunnen 679 kandidaten meedoen. Van de 2.300 kandidaten uit de eerste ronde mogen er zondag 799 in de tweede ronde uitkomen.

Buitenlandse waarnemers hebben afgelopen zondag kiezers gezien die in het bezit waren van drie stembiljetten. In drie kiesdistricten is de uitslag nog niet vastgesteld omdat het aantal uitgebrachte stemmen uitstijgt boven het aantal kiezers in het district.

De oppositie heeft al eerder geprotesteerd tegen het kiesstelsel in Mongolie omdat het gunstig is voor de plattelandsdistricten waar de communistische Mongoolse Revolutionaire Volkspartij nog grote aanhang heeft, terwijl het stelsel de steden bolwerken van de oppositie benadeelt.

De oppositie verwacht komende zondag 50 zetels te kunnen veroveren in het 430 zetels tellende parlement, de Grote Volkschoeral. De leider van de grootste oppositiepartij, de 27-jarige Sanjasuren Zorig van de Mongoolse Democratische Partij, heeft dit gisteren gezegd in een reactie op de officiele uitslag. (AFP, Reuter)