Ondervoeding neemt toe op scholen Suriname

PARAMARIBO, 26 juli De ondervoeding onder Surinaamse schoolkinderen is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een nota die bisschop A. Zichem minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) tijdens zijn bezoek aan Suriname heeft overhandigd.

Volgens de nota van het bisdom, die is gebaseerd op onderzoek van het bureau openbare gezondheidszorg, is het percentage ondervoede kinderen op scholen in Paramaribo en omgeving gestegen van 7 tot 13 procent. Onder de eersteklassers werd in 1987 zelfs een percentage van 18 procent aan ondervoede kinderen geconstateerd.

Bij een buurtonderzoek in een volkswijk in Paramaribo bleek dat 11 procent van de leerlingen zonder eten naar school gaat en dat 17 procent van hen ook op school geen eten of drinken gebruikt. Slechts 30 procent van de kinderen krijgt regelmatig thuis melk te drinken. In de nota wordt verder een stijgend aantal gevallen gemeld van kinderen die op school flauwvallen.

Volgens de nota van het bisdom leeft nu de helft tot tweederde van de Surinaamse bevolking onder de armoedegrens.

Hoofdonderwijzer J. Zeegelaar (53) van een 800 leerlingen tellende lagere school in Paramaribo kan de gegevens van het bisdom uit eigen ervaring bevestigen. 'De honger wordt steeds erger. Ik merk het dagelijks', legde hij uit aan minister Pronk, die gisteren de school in de wijk Latour bezocht. Volgens de hoofdonderwijzer, die van bosnegerafkomst is, is er door de schaarste geen schoolmelk meer voor de leerlingen. De speciale afdeling van het ministerie van sociale zaken die belast is met schoolvoeding, verstrekt ook geen voedselpakketten meer. Zeegelaar klaagde bij Pronk tevens over de voorziening van leermiddelen. Het afgelopen jaar voorzag de overheid maar voor een kwartaal in schriften en pennen.

Monseigneur Zichem spreekt van een 'noodkreet' aan minister Pronk. Volgens de bisschop is de ernst van de situatie vooral de laatste maanden duidelijk geworden. Hij zei dat er 'liefst zo gauw mogelijk' hulp moet komen. De noodhulp aan vluchtelingen, gezinnen, sociale instellingen en scholen moet volgens hem weer op gang gebracht worden. Hij meent dat kerkelijke organisaties door hun ervaring een coordinerende rol kunnen spelen.

Minister Pronk, die gisteren ook enkele onderkomens van vluchtelingen uit het binnenland bezocht, toonde zich gisteren zeer onder de indruk van de leefomstandigheden van veel Surinamers. 'De armoede is toegenomen. Je weet soms niet hoe mensen rondkomen', zei hij. Pronk heeft bisschop Zichem gevraagd met concrete voorstellen te komen.