Kenia laat prominente advocaten vrijuit gaan

NAIROBI, 26 juli Drie prominente Keniaanse advocaten, die aan de vooravond van rellen in verscheidene steden begin deze maand werden gearresteerd, zijn weer vrij. Vier critici van de regering die tegelijkertijd waren opgepakt, werden gisteren in staat van beschuldiging gesteld omdat zij de regering omver zouden hebben willen gooien.

De drie vrijgelaten advocaten John Khaminwa, Gitobu Imanyara en Mohamed Ibrahim waren opgepakt onder speciale detentiewetten waarop de regering zich kan beroepen indien zij meent dat de staatsveiligheid in gevaar komt. Khaminwa was de advocaat voor Kenneth Matiba en Charles Rubia, die een campagne leidden voor de introductie van het meerpartijensysteem in Kenia. Khaminwa werd opgepakt toen hij bij het politiebureau kwam informeren naar het lot van zijn twee clienten die al eerder waren gearresteerd onder de detentiewet.

Het voormalige parlementslid George Anyona, de hoogleraar Okong'o Oyugi, de partijfunctionaris Njeru Kathanga en de boekhouder Ngotho Kariuki werden door een rechtbank in Nairobi beschuldigd van opruiing met het doel de regering omver te werpen. Anyona, die al twee keer eerder gevangen zat, zou bovendien 'verboden literatuur' in zijn bezit hebben gehad. Het betreft onder andere een exemplaar van het Britse blad Africa Confidential en een van het vorig jaar verboden blad Beyond van de Keniase protestante kerken.

Een speciale commissie van de enig toegestane partij KANU begon gisteren aan een serie zittingen waar burgers hun ideeen kunnen ventileren over politieke hervormingen. Het mandaat van de commissie betreft bovenal hervormingen binnen de KANU. De eerste spreker pleitte voor afschaffing van het controversiele verkiezingssysteem waarbij kiezers zich in een rij achter hun favoriete kandidaat moeten opstellen. Bij de voorselectie van kandidaten hebben alleen KANU-leden stemrecht. Wanneer bij deze voorverkiezingen 70 procent van de kiezers zich achter een kandidaat schaart, wordt deze kandidaat tot winnaar verklaard. Er worden in het betreffende district dan geen algehele verkiezingen meer gehouden, waaraan ook niet-KANU-leden hadden mogen deelnemen.

    • Koert Lindijer