Irak en Koeweit bespreken conflict in Saoedi-Arabie

KAIRO/BAGDAD, 26 juli Vertegenwoordigers van Irak en Koeweit zullen dit weekeinde in de Saoedische stad Jeddah hun onderlinge geschil bespreken. Dit heeft de Egyptische president Hosni Mubarak, die de laatste dagen heeft bemiddeld in het conflict, gisteren gezegd.

Koeweit heeft intussen Irak aangeboden om een miljard dollar te betalen. Irak had eerder de Koeweiti's ervan beschuldigd olie uit Iraakse bronnen te hebben gestolen en eiste hiervoor een schadevergoeding van 2,4 miljard dollar. Ook zei Irak door de overproduktie van Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) veertien miljard dollar aan olieinkomsten te hebben gederfd.

Niet bekend

In de Iraakse pers verschenen vandaag voor het eerst in een week geen felle aanvallen op Koeweit. De media maakten overigens geen melding van de overeenstemming om besprekingen te houden in Jeddah.

Mubarak wees gisteren meldingen van Westerse militaire attaches van de hand dat Irak vorig weekeinde 30.000 militairen en enige honderden tanks naar de grens met Koeweit had gezonden. Volgens de Egyptische president waren die troepen daar al voordien. 'Ik kan u zeggen dat president Saddam Hussein niet van plan is om troepen naar Koeweit te sturen', zei hij.

Diplomatieke bronnen in Bagdad meldden dat de Iraakse militairen vandaag een begin zouden maken met hun terugtrekking van de grens. Volgens hen had Koeweit gestaan op de terugtrekking van de troepen alvorens in te stemmen met de besprekingen in Jeddah.

Waarnemers in het Midden-Oosten beschouwen de afwikkeling van de crisis tussen Irak en Koeweit en de VAE als een overwinning voor de Iraakse president Saddam Hussein. Ze wijzen erop dat hij vooral dank zij zijn dreigen met een aanval op Koeweit bij het overleg van het oliekartel OPEC vermoedelijk zijn zin zal krijgen met een hogere olieprijs. Bovendien heeft Koeweit zich bereid verklaard een som geld aan Irak te betalen. Ook liet Koeweit zich overreden om de zaak verder bilateraal met Irak op te lossen zonder internationale organisaties in te schakelen.

Pag.4: Chantage bekroond met succes Pag.7: HoofdartikelPag.12: OPEC-beraad