Havel leest in Salzburg Waldheim de les

SALZBURG, 26 juli De Tsjechoslowaakse president, Havel, heeft vandaag tijdens zijn omstreden ontmoeting met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Waldheim gezegd dat 'het feit dat men meent zijn eigen biografie te kunnen herschrijven deel uitmaakt van de traditionele illusies in Midden-Europa'. Havel zei dit bij de opening van het muziekfestival van Salzburg, in aanwezigheid van zowel Waldheim als de Westduitse president, Richard von Weizsacker. Havel stelde dat mensen die zich schuldig maken aan het herschrijven van hun eigen verleden zowel zichzelf als hun medeburgers voor de gek houden. 'Er bestaat geen volledige vrijheid als men de volledige waarheid de kans niet geeft zich te ontwikkelen', aldus Havel.

De opmerkingen worden gezien als onomwonden kritiek op president Waldheim, die in het verleden heeft gelogen over zijn oorlogsverleden. Hij is sinds zijn aantreden als president van Oostenrijk, vier jaar geleden, internationaal genegeerd. Havel en Weizsacker, die beiden op persoonlijke titel naar Salzburg zijn gekomen, zijn de eerste staatslieden afgezien van een aantal leiders van Derde-wereldlanden die Waldheims isolement doorbreken. Havel deed dat met het argument dat een boycot na vier jaar een cliche zonder betekenis wordt.

Weizsacker en Havel zijn beiden in eigen land scherp gehekeld om hun reis naar Salzburg. Gisteren nog betoogde een groep joden in concentratiekampkleding in Berlijn tegen Weizsackers ontmoeting met Waldheim, een ontmoeting die 'obsceen' werd genoemd. De leider van die betoging, de Amerikaanse rabbijn Avi Weiss, die al eerder demonstraties tegen Waldheim op touw heeft gezet, was vanochtend ook in Salzburg aanwezig. Hij betoogde er opnieuw, ditmaal met een spandoek waarop Waldheim werd bestempeld als een 'voormalige nazi'.

(AFP)