Gorbatsjov dreigt niet naar Tokio te gaan

MOSKOU, 26 juli Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft gisteren geweigerd een dialoog met Japan aan te gaan over de omstreden eilanden ten noorden van Japan en daarnaast gezegd zich af te vragen of zijn voorgenomen bezoek aan Japan, volgend jaar, wel zin heeft als Tokio vooral over de eilanden wil praten.

Gorbatsjov ontving gisteren de voorzitter van het Japanse parlement, Yoshio Sakarauchi. Volgens het persbureau TASS maakte hij daarbij duidelijk voor een verbetering van de Sovjet-Japanse betrekkingen te zijn, maar 'helaas geen dynamiek' te kunnen ontdekken in de pogingen die te verbeteren. Hij hield tegenover zijn Japanse gast staande dat de Sovjet-Unie 'geen grondgebied van andere landen bezet houdt', wat 'wordt bevestigd door de naoorlogse documenten'.

Gorbatsjov liet weten 'geen discussie' te wensen over een zaak die met Japanse vertegenwoordigers al 'zo vaak' is besproken. 'Ik kan alleen maar herhalen: wij hebben geen territoriaal conflict', aldus volgens TASS Gorbatsjov.

Japan maakt aanspraak op vier eilanden van de Koerilen die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie op Japan werden veroverd en heeft een verbetering van de betrekkingen tussen beide landen in hoge mate afhankelijk gemaakt van die kwestie, die niet alleen de ondertekening van een formeel vredesverdrag maar ook grote Japanse investeringen in Siberie in de weg staat. De Sovjet-Unie heeft tot nu toe geweigerd over de teruggave van de eilanden te praten; vorige week liet een Sovjet-commentator in de Pravda echter doorschemeren dat een compromis tot de mogelijkheden behoorde. De opmerkingen van Gorbatsjov lijken op het tegendeel te wijzen. Volgens TASS vroeg Gorbatsjov zich tijdens het gesprek met Sakarauchi af of zijn bezoek aan Tokio wel zin heeft als 'de agenda maar een punt bevat'.

(Reuter, AFP)