Drie Cubanen verlaten Zwitserse ambassade

HAVANA/WASHINGTON, 26 juli De drie Cubaanse vluchtelingen die sinds zondag in de Zwitserse ambassade in Havana verbleven hebben zich gisteren overgegeven aan de Cubaanse autoriteiten. Volgens Zwitserse diplomaten hebben de drie de garantie gekregen dat zij niet zullen worden vervolgd voor hun vluchtpoging.

De woordvoerster van de Zwitserse ambassade zei dat twee vluchtelingen al dinsdagavond het gebouw hadden verlaten en een gisterochtend. Alle drie deden ze dat uit vrije wil, nadat de Cubaanse autoriteiten hadden geweigerd hen naar het buitenland te laten vertrekken, maar hadden gegarandeerd dat de drie niet zouden worden gestraft en gewoon naar huis konden gaan. 'We hebben een lang gesprek met ze gehad en zij besloten dat overgave het beste was wat ze konden doen', zei de woordvoerster. Een van de drie had volgens haar nadien al telefonisch contact met de ambassade opgenomen en laten weten dat alles in orde was. 'Het waren gewone mensen', zei de woordvoerster, 'er was niets politieks in hun leven.' Met de overgave van dit drietal is het aantal vluchtelingen in Europese diplomatieke gebouwen in Havana gedaald van 25 naar 22. In de Spaanse ambassade zitten nog steeds achttien vluchtelingen (hoewel van negen van hen wordt vermoed dat het om provocateurs van de Cubaanse regering gaat) en vier zitten in de residentie van de Italiaanse ambassadeur.

Intussen heeft een hoge Cubaanse diplomaat, die vorige maand in Berlijn was overgelopen naar de Amerikanen, op een persconferentie in Washington laten weten dat volgens hem de Cubaanse economie binnen twee jaar zal instorten. De diplomaat, Ramon Gonzalez, die plaatsvervangend secretaris van de Comecon in Moskou was, zei dat de veranderingen in de Sovjet-Unie en de andere Oosteuropese landen debet zijn aan het verval van de Cubaanse economie. (Reuter)