De Beers gaat diamanten voor de SU verkopen

ROTTERDAM, 26 juli De Sovjet-Unie zal het Zuidafrikaanse diamant-imperium De Beers exclusief ruwe diamanten leveren ter waarde van zo'n vijf miljard dollar.

Op zijn beurt verstrekt De Beers via een dochteronderneming in Zwitserland de Russen een lening van een miljard dollar.

Voor de Sovjet Unie is de overeenkomst met De Beers in eerste instantie een middel om snel aan harde valuta te komen. Het land staat zwaar in het krijt bij een groot aantal Westerse leveranciers, volgens sommige schattingen al voor acht miljard dollar.

De Beers verstevigt met de nieuwe overeekomst zijn greep op de wereld-diamant handel. De in Londen gevestigde Central Selling Organisation (CSO) van De Beers heeft nu al 80 procent van de wereldhandel in diamanten in handen.

De Sovjet-Unie wordt de mogelijkheid ontnomen de prijs voor ruwe diamanten door dumping op de wereld markt ernstig te beinvloeden. Overigens is de Sovjet-Unie daar nooit op uit geweest. De Zwitserse dochter, De Beers Centenary AG, krijgt in ruil voor haar lening van een miljard dollar voor een even groot bedrag aan diamanten van de Russen als onderpand. Deze diamanten zal De Beers verkopen en met de opbrengst wordt de lening afgelost. De Sovjet-diamanten zullen in Londen en Luzern verhandeld worden.

De Sovjet-Unie is (in geld gemeten) 's wereld tweede producent van ruwe diamenten, na Zuid-Afrika. De winning van ruwe diamanten, geconcentreerd in de Yakutia-streek in noordoost-Siberie begon in de jaren vijftig. Hoewel de de Sovjet-Unie om politieke redenen (Apartheid) sinds 1963 geen rechtstreeks contact heeft met De Beers, zijn de voor het Westen bestemde diamanten volgens insiders toch, langs een gecompliceerde route, al geruime tijd via De Beers op de markt gebracht.

Toen De Beers in mei van dit jaar zijn niet-Zuid-Afrikaanse ondernemingen formeel onderbracht in de Zwitserse onderneming De Beers Centenary AG kon de Sovjet-Unie openlijk onderhandelingen beginnen.

De Beers maakte gisteren bekend dat het contract is gesloten met Glavalmazzoloto, de Sovjet-organisatie voor verhandeling van edelmetalen en diamanten. De levering van de ruwe diamanten uit de Sovjet Unie geldt voor de komende vijf jaar. De overeenkomst is ondertekend door Nicholas Oppenheimer, topman van De Beers' Central Selling Organisation (CSO) en Valerie Roudakov, hoofd van Glavalmazzoloto.

Overigens bevestigde gisteren een woordvoerder van de Vnesheconombank, de Sovjet-bank voor buitenlandse handel, dat de Sovjet-Unie de helft van het onlangs door een Duits bankenconsortium verstrekt krediet van vijf miljard mark heeft gebruikt voor de betaling van haar Westerse leveranciers. Voor de rente en aflossing van dat krediet heeft de regering in Bonn zich garant gesteld.

Volgens De Beers-topman Oppenheimer kan de Sovjet-Unie met het contract de komende vijf jaar rekenen op een constante stroom harde valuta. Hij noemde het contract een bijdrage aan de stabiliteit en de voorspoed van de internationale diamant-industrie