Brussel wil vier gijzelaars ruilen tegen Palestijn

BRUSSEL, 26 juli De Belgische regering is bereid een Palestijn die in Belgie gevangen zit vrij te laten indien eerst vier Belgische gijzelaars in het Midden-Oosten vrij komen. Dit heeft de Belgische minister van buitenlandse zaken, Mark Eyskens, gisteren gezegd.

De Palestijn Said Nasser zit in een Belgische gevangenis een levenslange straf uit wegens een aanslag op een groep joodse kinderen in Antwerpen in 1980. Morgen is het tien jaar geleden dat zijn straf begon en komt hij in principe in aanmerking voor gratie. De beslissing daarover is aan de minister van jusititie, Melchior Wathelet.

Eyskens zei gisteren dat Said Nasser echter zeker niet vrij zal komen zolang in het Midden-Oosten nog vier Belgische gijzelaars gevangen worden gehouden. Deze vier Belgen Emanuel Houtekins, zijn vrouw Godelieve Kets en twee kinderen werden in 1987 op een jacht in de Middellandse Zee ontvoerd door leden van de door Libie gesteunde terroristische groep van Abu Nidal.

Volgens Eyskens zijn besprekingen met vertegenwoordigers van Abu Nidals groep de laatste tijd bemoeilijkt door interne strijd binnen de groep. (Reuter)