British Airways mag belang nemen in Sabena combinatie

ROTTERDAM, 26 juli British Airways mag haar belang in Sabena World Airlines (SWA) handhaven. Volgens de Britse monopoliecommissie (MMC) is de participatie in het belang van het publiek.

SWA is een dochteronderneming van Sabena, waarin de luchtvaartactiviteiten van de Belgische luchtvaartmaatschappij zijn ondergebracht. SWA, actief sinds 1 januari van dit jaar, is opgericht met het oog op het intra-Europese luchtverkeer. KLM en British Airways hebben elk een belang van 20 procent in de maatschappij, de overige 60 procent is in handen van Sabena.

De Europese Commissie heeft bezwaar aangetekend tegen het samenwerkingsverband. De Commissie vermoedt dat de alliantie schadelijk zal zijn voor de concurrentie in de burgerluchtvaart. De maatschappijen hebben tot september de tijd om te reageren op de 'formele verklaring van bezwaren' van de Commissie.

Volgens KLM en British Airways is de samenwerking in SWA in het belang van het reizende publiek. Het is de bedoeling dat de Belgische maatschappij vooral 'Euro-hub' verkeer voor haar rekening zal nemen. Vanuit de Brusselse luchthaven Zaventem zal SWA tegen 1995 verbindingen onderhouden met ongeveer 75 Europese steden.