ABP is op een na grootste pensioenfonds in de wereld

ROTTERDAM, 26 juli Het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds (ABP) is het op een na grootste pensioenfonds ter wereld, met een belegd vermogen van 73,3 miljard dollar (ruim 134 miljard gulden). Het gezamenlijk vermogen van alle pensioenfondsen bedraagt thans 2.500 miljard dollar. Dat blijkt uit een ranglijst van de top-300 fondsen, gepubliceerd in het Amerikaanse blad Pensions en Investments.

Eerste op de ranglijst staat het Amerikaanse pensioenfonds TIAA-CREF met een belegd vermogen van 81 miljard dollar. California Employees bezet met 54 miljard dollar de derde plaats achter het ABP, gevolgd door het Japanse pensioenfonds Public School Teachers. Het Nederlandse pensioenfonds voor de kwartaire sector (ziekenhuispersoneel, sociaal werkers, etc) PGGM staat volgens Pensions en Investments op de 25ste plaats met ruim 19 miljard belegde activa.

Het telecommunicatie-concern AT en T (43 miljard dollar) en autofabrikant General Motors (41 miljard dollar) beheren de grootste ondernemingspensioenfondsen. Het pensioenfondsen van Koninklijke Shell in Nederland, Groot-Brittannie en de Verenigde Staten bezetten met een gezamenlijk vermogen van 21,2 miljard dollar de 22ste plaats.

Pensions en Investments wijst erop dat de vijftig grootste pensioenfondsen steeds meer internationaal beleggen. Vorig jaar groeiden de wereldwijde beleggingen volgens het Amerikaanse blad met zestig procent tot 25 miljard dollar.